De ce a devenit Franţa ţinta predilectă a teroriştilor?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mulţi experţi nu au fost luaţi prin surprindere de noile atacuri teroriste ce au vizat Parisul şi s-au soldat cu cel puţin 132 de morţi şi sute de răniţi.

Statul Islamic a numit Parisul „capitala prostituţiei şi viciului” şi a arătat, în revendicarea atacurilor, că Franţa şi „toate naţiunile care urmează calea acesteia” sunt „în vârful listei ţintelor Statului Islamic”, scrie Business Insider.

De asemenea, atacatorii au strigat „asta e pentru răul provocat de Hollande musulmanilor din toată lumea”.

Dar de ce a devenit Franţa o ţintă a extremiştilor?

Franţa a lansat, în septembrie, primele atacuri aeriene împotriva ţintelor Statului Islamic în Siria. Will McCants, expert în extremism şi autor al lucrării „Apocalipsa Statul Islamic”, spune că atentatul de la Paris poate fi un avertisment la adresa Franţei să înceteze aceste bombardamente.

McCants consideră însă dificil de speculat cu privire la motivaţiile grupării, întrucât „poate fi o chestiune cu privire la locul unde aveau cele mai mari oportunităţi” de a lovi.

Parisul poate fi, de asemenea, un loc unde se recrutează mai uşor pentru Statul Islamic decât în alte ţări occidentale. Tensiunile din jurul comunităţii musulmane din Franţa mocnesc de mulţi ani. George Packer, corespondent pentru New Yorker, se întreba într-un articol în august dacă nu cumva suburbiile Parisului au devenit „incubatoare de terorism”.

„În suburbii se află aşa-zisele cites: complexe colosale din beton, construite în deceniile de după război, în stilul brutalist al lui Le Corbusier. Concepute iniţial drept locuri ideale de locuit pentru muncitori, acestea au devenit concentrări de sărăcie şi izolare socială. Aceste cites şi ocupanţii lor sunt subiectul unor controverse aprinse în Franţa”, scria acesta.

The Spectator argumentează că Statul Islamic are o anumită strategie în alegerea duşmanilor – spre exemplu, atacul asupra avionului de pasageri rusesc a fost şi un atac asupra Egiptului, una dintre puţinele ţări care au sprijinit campania de bombardamente a Kremlinului.

Pentru The Telegraph, răspunsul la întrebarea de ce a devenit Franţa o ţintă a extremiştilor este că ţara se luptă cu jihadiştii de pretutindeni, are una dintre cele mai mari populaţii musulmane din Europa şi cea mai divizata societate, şi dinspre graniţele poroase ale Europei intră în ţară un flux constant de arme.

Franţa se mândreşte cu poziţia pro-activă împotriva islamiştilor, în special în condiţiile în care se priveşte spre SUA şi Marea Britanie, care evită să se implice prea mult, peste 10.000 de soldaţi francezi sunt în prezent detaşaţi în străinătate – peste 3.000 în Africa de vest, 2.000 în Africa Centrală şi 3.200 în Irak.

În interiorul societăţii franceze se regăseşte însă cel mai periculos element ce a condus la atacurile teroriste. Sentimentele de izolare şi excluziune pot fi copleşitoare şi puţini musulmani se află în poziţii în care pot fi modele pentru tineri, în afaceri sau politică.

Tensiunile dintre comunităţi au fost accentuate şi de interdicţia purtării vălului musulman, de popularitatea partidului anti-imigranţi Frontul Naţional şi de statul profund laic.

O altă sursă constantă de îngrijorare pentru autorităţile franceze este uşurinţa cu care pot fi traficate armele în Franţa. Balcanii sunt locuri preferate de unde se pot procura acestea, după ce războaiele din anii ’90 au lăsat regiunea plină-ochi cu arme de tot felul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...