MK: CSI moare pe mâna Kremlinului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Summit-ul CSI (Comunitatea Statelor Independente) care a avut loc pe 16 septembrie în Kîrgîzstan a aniversat 25 de ani de la înființare. Timp suficient pentru a evalua eficiența organizației, starea și perspectivele de dezvoltare. Concluzia după 25 de ani este însă tristă, scrie „Moskovski Komsomoleț” – CSI este pe moarte!

Graba cu care CSI a fost constituită la începutul anilor ’90 din start a pus în fundamentul organizaţiei contradicții care au transformat „Comunitatea” în copil născut mort. Fiecare dintre țările incluse în CSI își urmărea propriile obiectivele. Astfel, Belarus și Rusia au crezut că aceasta este calea pentru o cooperare și unitate mai strânsă, iar Ucraina și Moldova încă de la început au văzut în CSI un mod civilizat pentru a ieși din URSS.

Astăzi însă este clar că CSI scârțâie din încheieturi. Paradoxal dar, în pofida acuzațiilor Kremlinului la adresa uneltirilor Occidentului, în ultimii ani, Rusia a fost principala forță centrifugă care a făcut tot posibilul ca mulți aliați să se îndepărteze spre Occident și NATO sau China.

În lumea modernă, este imposibil să te aștepţi să ai influenţă doar bazându-te pe o armată puternică și servicii diplomatice bune – totul este legat de economie. Belarus, care în mod constant cerșea bani de la Moscova, simțind adâncimea crizei din Rusia a început să facă avansuri Europei, unde bani sunt cu siguranță.

Republicile din Asia Centrală nu au fost niciodată interesate cu adevărat de CSI, cu atât mai puțin de CEEA și Uniunea Vamală. În zonă este mult mai important să ai legături financiare și economice strânse cu China, care nu-și impune standardele și politicile sale, așa cum o face Rusia.

Dar chiar și fără să existe probleme financiare, Rusia se poate certa din nimic cu cei care i-au oferit sprijin complet. Acest lucru îl ilustrează situația cu Armenia, care începe să fie dezamăgită de aliatul său din cauza faptului că Moscova nu a fost în măsură să se hotărască în situația conflictului din Nagorno-Karabah. Astfel, deşi declarativ sprijină Erevanul, Moscova vinde arme inamicului armenilor – Azerbaidjanul. Popularitatea relaţiilor de prietenie tinde din această cauză vertiginos spre zero.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...