Minciunile lui Putin au consecinţe grave asupra ruşilor şi întregii lumi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În 1991, când s-a prăbușit URSS, multă lumea credea că rușii vor avea șansa să devină cetățenii unei democrații asemănătoare cu cele occidentale. Însă contribuția lui Vladimir Putin la istoria recentă a Rusiei a pus această țară pe o cale total diferită, susține The Economist.

Totuși, există persoane care nu vor să vadă adevărata față a liderului de la Kremlin.

Doborârea avionului cu aproape 300 de oameni la bord în estul Ucrainei este o tragedie, dar și o măsură a răului făcut de Vladimir Putin, notează The Economist.

Citeşte şi: Scrisoare către Putin: Monstrule, mii de mulțumiri că mi-aţi ucis singura fiică

„În timpul mandatelor sale, Rusia a devenit încă o dată un loc unde adevărul și minciuna nu pot fi separate una de alta. (…) Domnul Putin susține că este patriot, însă el reprezintă o amenințare – după standardele internaționale, ale vecinilor săi și chiar ale poporului rus, care este intoxicat de propagandă anti-Occident”, se arată în articolul citat.

Mai mult, jurnaliștii susțin că, dacă lumea nu acționează împotriva lui, atunci vor veni vremuri grele.

Implicarea lui Putin

Putin a dat vina pe Ucraina pentru doborârea avionului, însă dovezile au arătat că militanții proruşi au fost autorii atacului și că ei au tras cu racheta, crezând că ținta este o aeronavă militară.

Citeşte şi: General american: Putin va porni un incendiu pe care nu-l va putea controla; Planurile SUA

Mai mult, există și niște interceptări în care liderii rebelilor susțin exact acest lucru.

Însă cum este implicat Putin în acest caz? În primul rând, se pare că racheta respectivă a fost adusă de la ruși, echipa din spatele atacului a fost antrenată tot în Rusia, iar ulterior echipamentul a fost trimis… în Rusia.

„Pe de altă parte, implicarea lui Putin poate fi privită și într-un sens mai larg, având în vedere că acesta este războiul lui”, arată The Economist.

Publicația citată susține că liderii autoproclamatei Republici Populare Doneţk nu sunt separatiști ucraineni, ci cetățeni ruși care sunt sau au fost membri ai serviciilor din Moscova.

Fostul lor coleg, Vladimir Putin, a finanțat războiul și i-a armat cu tancuri și artilerie. „Separatiștii au apăsat pe trăgaci, dar Putin a tras sforile”, mai arată publicația citată.

The Economist susține că incidentul recent ar fi trebuit să îl facă pe liderul rus să renunțe măcar puțin la atitudinea să față de ce se întâmplă în estul Ucrainei, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Din două motive.

Primul răspuns la atacurile Occidentului este minciuna, iar oamenii lui Putin au emis teorii care mai de care mai incredibile despre doborârea avionului.

Citeşte şi: Avion doborât în Ucraina: Incredibilele teorii ale conspiraţiei din Rusia

În al doilea rând, el este prins în rețeaua sa de neadevăruri, astfel că nu își permite să iasă în spațiul public și să recunoască adevărul.

Un final previzibil

Însă minciuna are picioare scurte, mai ales că devine din ce în ce mai evident că liderul de la Kremlin și oamenii săi au furat o mulțime de bani de la poporul rus, susține The Economist.

„Legat de ce se întâmplă în Ucraina: Occidentul a impus sancțiuni minore Rusiei după anexarea Crimeii și a amenințat că le va înăspri dacă va invada estul Ucrainei. Însă Putin exact asta a făcut: trupe plătite de statul rus chiar dacă nu purtau uniformele lor, au ajuns să controleze o parte din ţara vecină.

Însă Occidentului i s-a părut convenabil să creadă minciunile lui Putin, iar sancţiunile au fost insuficiente şi aplicate prea târziu. În plus, chiar şi după ce el a continuat să finanţeze rebelii din Ucraina, liderii UE şi SUA au ezitat”, se arată in articolul citat, care aminteşte că nici măcar după doborârea avionului cu aproape 300 de oameni la bord reacţia Occidentului nu a fost una dură.

În consecinţă, The Economist le cere oficialilor UE şi SUA să înfrunte adevărul crud: comunicarea şi resetarea legăturilor cu Rusia nu vor face din Putin un lider normal.

„Occidentul ar trebui să impună acum sancţiuni dure, să urmărească prietenii săi corupţi şi să îl facă să spună adevărul”, consideră sursa citată, care mai menţionează că, dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci europenii, americanii şi restul lumii pătează memoria oamenilor nevinovaţi care au murit în incidentul aviatic din estul Ucrainei.

Citeşte şi: (VIDEO) Avion doborât: Primele sicrie cu victime au ajuns în Olanda


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...