Merkel și Hollande: Poroșenko trebuie să dea mai multă autonomie rebelilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au salutat vineri proiectul de reformă al președintelui ucrainean Petro Poroșenko, care vizează creșterea atribuțiilor regiunilor, insistând asupra „statutului special” al zonelor controlate de separatiști, relatează France Presse.

„Președintele francez și cancelarul german l-au felicitat pe președintele Poroșenko pentru lansarea reformei constituționale care trebuie să ducă la o descentralizare a Ucrainei, conform pachetului de măsuri adoptat la Minsk” în februarie, indică cei trei conducători într-un comunicat difuzat după o convorbire telefonică comună.

Poroșenko și-a expus la începutul lunii iulie proiectul de reformă constituțională ce urmărește creșterea puterilor regiunilor, măsură prevăzută de acordurile de la Minsk, semnate în februarie în capitala belarusă.

Textul a fost imediat criticat de rebelii separatiști proruși din estul țării, întrucât reforma nu confirmă statutul de semiautonomie pentru teritoriile controlate de ei.

Această reformă „trebuie să conducă la o descentralizare a Ucrainei, conform pachetului de măsuri adoptat la Minsk, cu un accent deosebit pe statutul special al anumitor zone din regiunile Donețk și Lugansk în proiectul de Constituție”, insistă comunicatul.

Convorbirea telefonică s-a concentrat pe stadiul actual al aplicării acordurilor de la Minsk, cei trei lideri convenind ca „trebuie redublate eforturile pentru a fi aplicată pe deplin încetarea focului și retragerea armelor grele”, menționează același text.

Poroșenko „și-a reafirmat voința de a ajunge la o detensionare în jurul Șirokino”, localitate situată în apropiere de portul ucrainean Mariupol (sud-estul țării), „precum și la un acord asupra retragerii armelor de un calibru inferior 100 mm”, potrivit comunicatului.

Conflictul care opune armata ucraineană rebelilor proruși în estul Ucrainei din aprilie 2014 a făcut peste 6.500 de morți.

Un nou armistițiu a fost instituit la 15 februarie în estul separatist, dar confruntările continuă aproape zilnic.

Misiunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ai cărei observatori sunt desfășurați în zona de conflict, a consemnat în ultimul său raport joi o „recrudescență drastică” a încălcărilor încetării focului în împrejurimile aeroportului din Donețk, cucerit de insurgenți în ianuarie după luni de lupte încrâncenate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...