Lavrov: Rusia nu se va lăsa atrasă de NATO într-o confruntare fără sens

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia nu se va lăsa atrasă de NATO într-o confruntare lipsită de sens, a declarat joi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, în cadrul unei prelegeri susținute la Ministerul de Externe din Mongolia, țară în care efectuează o vizită de lucru, relatează Agerpres.

„Suntem martori ai unei creșteri fără precedent de la încheierea ‘războiului rece’ de activități militare, a prezenței NATO pe așa-numitul flancul estic al Alianței în scopul exercitării unei presiuni politico-militare asupra Rusiei, pentru descurajarea ei”, a afirmat Lavrov. „Toate acestea sunt însoțite de o campanie agresivă de propagandă pentru a demoniza Rusia”, mai susține șeful diplomației ruse.

Alianța Nord-Atlantică „se ocupă de căutarea unui inamic pentru a da sens existenței sale de mai departe”, consideră ministrul rus de externe.

„Rusia nu intenționează și nu se va lăsa implicată într-o confruntare lipsită de sens și este convinsă că nu există alternativă rezonabilă la cooperarea reciproc avantajoasă în domeniul securității paneuropene pe baza principiului indivizibilității securității în temeiul dreptului internațional”, a insistat Lavrov.

Ultima vizită a secretarului de stat american John Kerry la Moscova arată că Statele Unite ale Americii au nevoie de sprijinul Rusiei și de cooperarea cu ea în rezolvarea unor probleme internaționale cheie, a afirmat în același context ministrul rus de externe.

„Occidentul realizează treptat că izolarea Rusiei este imposibilă”, a reiterat Serghei Lavrov, aducând ca argument recenta vizită a lui John Kerry la Moscova, care, în opinia sa, reprezintă o nouă dovadă a nevoii SUA de sprijinul Rusiei în probleme internaționale cheie și de conlucrare în dosare actuale regionale.

„Am propus în mod constant partenerilor din SUA o interacțiune stabilă, predictibilă, în baza principiului de respect reciproc al intereselor”, a spus Lavrov.

Relațiile dintre Rusia și SUA, pe de o parte, și dintre Rusia și NATO, pe de alta, traversează cea mai gravă criză de la încheierea războiului rece, ca urmare a rolului jucat de Moscova în evenimentele din 2014 în Ucraina — anexarea peninsulei Crimeea și izbucnirea insurecției în estul prorus ucrainean.

În cel mai recent incident, două bombardiere rusești de tipul Su-24 au survolat luni și marți distrugătorul american USS Donald Cook la o altitudine extrem de joasă în Marea Baltică (70 de mile marine de Kaliningrad). Cele două aparate rusești au trecut luni de peste 20 de ori deasupra punții distrugătorului — au relatat Reuters și CNN, citând, sub rezerva anonimatului, surse militare americane. La un moment dat, celor două bombardiere li s-a alăturat și un elicopter rusesc de tipul K-27.

Unul din bombardierele ruse a simulat un atac și nu a răspuns la avertismente cu privire la securitate în limba engleză și rusă, a declarat o sursă din cadrul Comandamentului European al Forțelor Armate ale SUA (EUCOM).

Agenția de presă RIA Novosti subliniază că nu dispune deocamdată de informații despre poziția oficială a Moscovei cu privire la acest incident, care a fost înregistrat și postat de EUCOM pe internet


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...