Kaspersky, acuzat că a sabotat alţi producători de soluţii anti-virus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Doi foști angajați ai „Kaspersky Lab” susţin că dezvoltatorul de soluţii anti-virus din Rusia a derulat campanii cu scopul sabotării competitorilor, ţintele companiei ruse fiind firme precum Microsoft, AVG și Avast. Ca urmare, software-ul anti-virus al acestor furnizori elimina fișiere importante din calculatoarele clienților lor, confundându-le cu programe malware.

Interlocutorii Reuters, care au dorit să își păstreze anonimatul, au declarat că vârful acestei activităţi a fost atins în perioada anilor 2009-2013. Sursele agenției spun că, în această perioadă, angajații companiei determinau cum funcţionează pachetele anti-virus ale concurenților, apoi le obligau să marcheze anumite fişiere importante ca fiind malware.

Posibilitatea pentru un astfel de sabotaj era oferită de faptul că firmele care operează în domeniul securității PC făceau schimb de informații pe fondul unui număr tot mai mare de programe malware. Potrivit experților din industrie, companiile ofereau reciproc licențe pentru utilizarea instrumentelor anti-virus, făcând schimb de mostre de malware colectat și adunau fișierele suspecte într-un agregator.

Sursele Reuters susţin că fondatorul companiei ruse Evgeni Kaspersky a ordonat operațiunea de sabotaj a activităților concurenților din două motive principale. În primul rând, el credea că firmele mici pur și simplu copiază software-ul „Kaspersky Lab”, în loc să creeze propriul program. În al doilea rând, el a vrut să provoace daune concurenților, pentru a crește cota de piață a companiei sale.

„Kaspersky Lab” a respins categoric acuzațiile de sabotaj. „Compania noastră nu a efectuat campanii secrete de înșelare a concurenților, pentru că concluziile lor eronate să le erodeze poziția în piață”, – a declarat Kaspersky, citat de Reuters. El a adăugat că astfel de acțiuni sunt „lipsite de etică, necinstite și legalitatea lor este cel puțin discutabilă.”

Kaspersky a declarat că societatea a fost ea însăși victimă a unei astfel de provocări, în noiembrie 2012, atunci când software-ul său a identificat în mod incorect drept fişiere malware aplicaţiile Tencent, Mail.ru și a platformei de jocuri Steam. El spune că autorul provocării este un „terț”, şi a exclus că firma sa ar putea fi implicată în această campanie, deoarece „ar provoca daune mari întregii industrii.”

Reuters notează că conducerea Microsoft, AVG și Avast s-a plâns anterior de astfel de provocări. Dar când jurnaliștii Reuters i-au contactat în pregătirea materialului, au refuzat să comenteze acuzaţiile cu privire la implicarea în acţiuni de sabotaj a firmei „Kaspersky Lab”.

Amintim că, în martie 2015, foști și actuali angajați ai companiei ruse au declarat pentru agenția de știri Bloomberg că Evgheni Kaspersky, care a lucrat anterior în KGB, continuă să colaboreze îndeaproape cu serviciile speciale ruse și că angajează foștii agenţi în funcții de răspundere.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...