Ingredientul banal din bucătărie care îți poate distruge sănătatea. Ce schimbări provoacă pe termen lung în corpul tău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sarea este un ingredient imposibil de evitat. Indiferent dacă mănânci preparate gătite de alte persoane sau chiar gătite de tine, există șanse mari să consumi prea multă sare.

Vestea bună este că organismul uman are nevoie de sare. Cu toate acestea, în cantități mai mici decât ne-ar plăcea să credem. Avem nevoie de 200 miligrame de sodiu sau, altfel spus, 0,5 grame de sare pe zi pentru ca organismul să funcționeze optim.

Cu toate acestea, ajungem să consumam mult mai multă sare. Cum este acest lucru posibil?

Unul dintre motive este acela că nu cunoaștem cantitatea de sare pe care o conține fiecare produs pe care îl servim. În plus, majoritatea consideră gustul sării necesar oricărui fel de mâncare, pentru ca acesta să aibă gust.

Iată cum sarea ne poate afecta sănătatea:

1. Prea multă sare poate cauza dezechilibre ale fluidelor
Echilibrul sodiului, potasiului și al fluidelor din organism este un proces delicat care implică și rinichii. Aceștia pot fi afectați de consumul excesiv de sare, fiindu-le îngreunată activitatea. De aceea, clasicul sfat de a bea opt pahare de apă pe zi este unul extrem de util. Este chiar indicată depășirea numărului de opt pahare în cazul celor care consumă multă sare.

2. Excesul de sare pune presiune asupra inimii
Tensiunea arterială crescută din cauza consumului de sare poate duce la numeroase complicații, precum deteriorarea arterelor, inimii și a altor organe sau creșterea riscului de insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și insuficiență renală.

Nu este dificil să îți măsori tensiunea arterială. O poți face cu ocazia oricărei vizite la medic și este indicat să o verifici periodic. Dacă tensiunea arterială crescută este moștenită din familie, scăderea consumului de sare este o metodă eficientă de prevenție a riscurilor asociate cu aceasta.

3. Prea multă sare poate duce la balonare
Pe lângă efectele periculoase pe care le are, prea multă sare poate cauza, de asemenea, balonare. Acest lucru se întâmplă din cauza retenției de apă. Balonarea este temporară, dar poate deveni o sursă de disconfort. Așadar, evită sarea dacă știi că urmează să te afli într-o situație în care balonarea ar putea fi o problemă.

Nu este imposibil de redus cantitatea de sare din dieta de zi cu zi, dar acest lucru implică o serie de schimbări. Mâncarea de tip fast-food conține, de regulă, cantități mari de sare. Dacă tu ești cel care gătește, evită folosirea conservelor sau cumpără-le pe acelea fără sare. Caută alte modalități de a condimenta mâncarea, cum ar fi ardeiul iute, usturoiul, ceapa, care au numeroase beneficii și te ajută, în același timp, să reduci cantitatea de sare.

Cea mai bună metodă de a elimina sarea din dietă este să te obișnuiești cu alte arome, așa că nu ezita să experimentezi cu ingrediente precum piperul sau curry. Arterele tale îți vor mulțumi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...