Încă o ţară ex-sovietică este în pericol; Planul Kremlinului pentru Letonia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O intensificare a activităţii proruse în regiunea Latgale din estul Letoniei provoacă îngrijorări la Riga, în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Occident în criza din Ucraina şi a unor zboruri militare ruseşti, marţi, în apropierea frontierelor ţării, relatează agenţia de analiză Stratfor, citată de Mediafax.

Agenția consideră că Rusia va menține presiunea asupra micii și strategicei țări baltice, atât prin intermediul comunităților vorbitoare de limbă rusă, cât și prin alte mijloace, deoarece Letonia susține Guvernul prooccidental de la Kiev și solicită o mai mare angajare în zonă, în domeniul securității, din partea NATO.

Citeşte şi: 7500 de militari ruși au pătruns în Ucraina

Regiunea Latgale, la frontiera cu Rusia, este una dintre cele patru mari regiuni culturale și istorice letone și are 286.000 de locuitori. Ea înregistrează cea mai importantă densitate de etnici ruși din țară, de aproximativ 40%, iar în capitala regională Daugavpils etnicii ruși sunt majoritari (53%), spre deosebire de Riga (42%) sau de situația la nivel național (27%).

Primarul orașului Kraslava (sud-est) din regiune, Gunars Upenieks, și-a exprimat pe 11 noiembrie îngrijorarea față de o angajarea a unor activiști prorusi într-o campanie de tipul „din ușă-n ușă” în vederea secesiunii regiunii și alipirea ei la Rusia, potrivit agenției. El a afirmat că activiștii au bătut nu doar la ușile locuitorilor orașului, ci au vizitat și școli și alte instituții publice, subliniind că este îngrijorat din cauza inactivității forțelor letone de securitate față de acest caz.

Însă primarul nu a dezvăluit identitatea, numărul, apartenența politică sau eventuale legături financiare cu Rusia ale celor implicați în campanie, mai precizează agenția, notând că dată fiind ponderea etnicilor proruşi în regiune, acuzații cu privire la intensificarea activității proruşilor sunt „demne de luat în seamă”. Acesta nu a fost primul caz de acest tip, subliniază Stratfor, evocând declarația unui parlamentar leton, în septembrie, care a denunțat la un post de radio o campanie în favoarea secesiunii similară în orașul Daugavpils (sud-est).

În campania din septembrie, potrivit parlamentarului citat, a fost implicat Partidul Uniunea Rusă, condus de europarlamentara Tatyana Zhdanok. Stratfor precizează că nu este clar dacă același grup este responsabil și de campania din Kraslava, situat la aproximativ 40 de kilometri de Daugavpils.

Uniunea Rusă, unul dintre cele mai proruse partide din Letonia, a obținut doar șase mandate în alegerile din 2006, iar de atunci nu a mai reușit să intre Parlament. Uniunea este singurul partid din Letonia care a recunoscut anexarea Crimeii de către Rusia și operează la periferia spectrului politic leton după ce a fost izolat, interzicându-i-se să prezinte candidați în alegeri în țară.

Citeşte şi: Separatiștii din Donețk introduc pedeapsa capitală, aplicată de un pluton de execuție

Susținerea separatismului în rândul etnicilor ruși și a populației vorbitoare de rusă este mult mai slabă în Letonia decât în Ucraina, în pofida faptului că statutul cetățeniei și drepturile cu privire la limbă sunt în continuare probleme controversate, consideră agenția, notând că demonstrațiile proruse care au avut loc în Letonia de la începutul revoltei din Ucraina au fost „reduse și sporadice, adunând doar câteva zeci de activiști în perioada de vârf.

La o demonstrație de susținere a alipirii regiunii Latgale la Rusia, în aprilie, au participat aproximativ 12 persoane, scrie Stratfor, adăugând că nu există semne potrivit cărora demonstrațiile din Letonia au devenit mai violente sau mai agresive, așa cum s-a întâmplat în Ucraina, iar populația este mult mai unită în orientarea prooccidentală a țării.

Însă potențialul ca Rusia să destabilizeze Letonia – folosindu-se de partide ale etnicilor ruși sau de alte mijloace – reprezintă una dintre îngrijorările principale ale Rigăi și letonilor. Dimensiunea țării, vecinătatea cu Rusia și calitatea de membră UE și NATO au transformat țara într-o „țintă” a reacției mai hotărâte a Moscovei față de insurecția din Ucraina.

Susținerea militară acordată de Moscova separatiștilor din estul ucrainean și comasarea de forțe lângă regiunea baltică au determinat Riga să îndemne la un angajament mai important în domeniul securității din partea Washingtonului și NATO. Alianța Nord-Atlantică a respins o cerere a Letoniei privind staționarea permanentă a unor trupe pe teritoriul său, dar și-a consolidat misiunea de poliție aeriană și exercițiile militare în țările baltice.

Aceste măsuri nu au răspuns în mod adecvat temerilor Letoniei, consideră Stratfor, apreciind că Moscova poate susține o intensificare a demonstrațiilor proruse în această țară baltică, în care se află cea mai mare concentrare de etnici ruși. La o populație de până în două milioane de letoni, chiar și demonstrații mici reprezintă o potențială amenințare la adresa securității naționale, conchide agenția, subliniind că Rusia va exploata puncte vulnerabile precum campania pentru secesiunea regiunii Latgale, atât timp cât țările baltice vor susține ferm Ucraina și consolidarea NATO în regiune.

Citeşte şi: Grybauskaite: Rusia este un stat terorist; Comuniștii cer întreruperea relațiilor diplomatice


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...