GW: Putin, piticul rău din est, care se ia doar de cei slabi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Marți, Rusia a luat prin surprindere toată mass media anunțând retragerea din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa. Subiectul a devenit imediat una dintre temele principale în mass-media mondială politică.

Citeşte şi: Reuters: Asasinarea lui Nemțov, un avertisment pentru Putin

„Rusia s-a retras din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (TFACE), pentru că este un colos cu picioare de lut. Nefiind capabilă să ajungă din urmă Occidentul în ceea ce priveşte cheltuielile de apărare, președintele Vladimir Putin a recurs la arma sa cea mai fiabila azi – frica. Amenințând că va declanşa o nouă cursă a înarmării, vrea să convingă lumea că este un adversar egal şi că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să-i acceptam condițiile”, – scrie Gazeta Wyborcza din Polonia.

Dar Putin a ieşit dintr-un tratat care de mai mulți ani era considerat caduc, mort. Ultima versiune a TFACE a fost actualizată la sfârșitul anilor ’90 și a fost semnată în 1999 de 30 de state, dar ratificat doar de patru dintre ele: Belarus, Ucraina, Kazahstan și Rusia.

Restul țărilor OSCE nu l-au ratificat. Aliații NATO au subliniat că nu pot adera la tratat, deoarece Rusia nu şi-a retras trupele din Transnistria şi nici din Abhazia – provincii separatiste care există astăzi doar datorită Rusiei.

Chiar şi Rusia a suspendat participarea sa la TFACE în 2007, iar acum încearcă să sperie lumea cu ieşirea sa din acest acord mort.

Citeşte şi: (FOTO) TOP 9 caricaturi care prezintă felul în care Putin și Rusia abordează criza din Ucraina

„Nu este o coincidență faptul că Rusia se retrage în timpul conflictului din Ucraina. Acesta este momentul perfect pentru a pune la perete comunitatea occidentală pacifistă: vreţi cursă a înarmărilor și război, atunci vă vom oferi toate acestea. În Crimeea și Ucraina am arătat că nu glumim „, – scrie Wyborcza.

Dar cetăţeanul UE trebuie să ştie că Rusia militaristă este un colos cu picioare de lut. Rusia cheltuiește anual pentru apărare aproximativ 70 miliarde de dolari. Pare mult, dar SUA, spre exemplu, are un buget anual de aproximativ 600 miliarde dolari, Marea Britanie – 62, Franța – 53, Germania – 44, Italia – 24. Şi lista ţărilor NATO este lungă.

„În comparație cu alianța – Rusia este un pitic, care nu ezită să atace pe vecinii săi mai slabi” – subliniază Wyborcza.

Cu cine s-a războit Kremlinul până acum? În 2008 a atacat Georgia, deși victorioasă, Rusia a prezentat o armată care nu se descurca pe câmpul de luptă. De atunci este în continuă modernizare. Se construiesc sau cumpără noi arme pentru a le înlocui pe cele învechite, unităţile mari și greoaie sunt micşorate în brigăzi independente, după modelul armatelor NATO. Primele rezultate ale reformei deja se văd, dar capacitatea de luptă a armatei ruse, cu efective de circa un milion de soldați, continuă să fie cu mult în urma armatelor profesioniste ale țărilor occidentale avansate.

Citeşte şi: Polonia continuă înarmarea; Va achiziționa rachete Tomahawk

Rusia nu își poate permite nici o cursă a înarmării. Moscova deja cheltuieşte mai mult de 4% din PIB pe apărare, iar din cauza prețului scăzut la petrol, trezoreria statului sărăceşte tot mai mult.

Prin urmare, Putin trebuie să se asigure ca această sărăcire să nu le bage în cap ruşilor de rând ideea că poate Putin nu este un conducător chiar aşa de grozav. Pentru a preveni „deziluzionările”, Putin va trebui să menţină măcar la nivel de avarie cheltuielile sociale.

Vladimir Putin mizează acum pe înfricoşarea occidentalului de rând (să ne amintim de isteria „Vine războiul” din România, de acum câteva săptămâni) de aici propaganda nebună a războiului nimicitor.

„Moscova speră să bage zâzanie în lumea Occidentului, să spargă unitatea din UE și NATO. Iar acest lucru nu trebuie permis. Coeziunea în alianță, NATO și UE – este cea mai bună armă ofensivă împotriva lui Putin”- conchide publicaţia poloneză.

Citeşte şi: Putin rămâne cu Kim Jong-un și Xi Jinping; Și Merkel a refuzat să participe la paradă


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...