The Guardian: „Putin trebuie oprit. Uneori doar o armă poate opri altă armă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Actualul președinte rus Vladimir Putin este un Slobodan Milosevic al fostei Uniuni Sovietice, la fel de rău, dar mult mai periculos. În spatele perdelei de fum cu minciuni el continuă să construiască pseudo-republica sa din estul Ucrainei, scrie în paginile The Guardian istoricul britanic Timothy Garton Ash.

„Nevinovații sunt uciși în portul Mariupol. În asediul de la Debalțeve, regiunea Donețk. În Donețk, unde a fost cândva un aeroport, care acum reamintește de scena devastatoare din Siria. Aproximativ 5.000 de persoane au fost deja ucise în acest conflict armat, iar mai mult de 500.000 de persoane au părăsit țara. Europa este prea ocupată cu problemele din Grecia și nu observă cât de aproape de frontieră sunt evenimente similare cu războiul din Bosnia și Herțegovina. Europa, trezește-te! Dacă am învățat măcar ceva din propria istorie, atunci trebuie să înțelegem că Putin trebuie oprit. Dar cum?” se întreabă istoricul în articol.

Timothy Garton Ash sfătuiește Occidentul să strângă și mai tare presiunea sancțiunilor împotriva Rusiei, care au un efect foarte puternic, combinată cu menținerea prețurilor reduse la petrol.

„În ciuda îndoielilor Greciei, UE poate să mențină o poziție comună cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei. Acest lucru va întări mentalitatea agresivă a Rusiei? Da, dar regimul lui Putin deja a construit o mentalitate bazată pe naționalism și propagandă împotriva Occidentului. Dacă amenințare nu există, televiziunile rusești o vor inventa”, a continuat istoricul.

Acesta adaugă că Putin, la fel ca Milosevic, nu are nicio limită: oferă arme grele pentru teroriști, șantajează Ucraina cu energie, organizează atacuri cibernetice și pune presiune pe europeni cu ajutorul mass-media sa propagandistică anglofonă.

Autorul adaugă că UE nu va fi capabilă să se decidă să transfere arme Ucrainei. În cel mai bun caz, acest lucru îl vor face anumite țări. Dar armele pot fi furnizate de Statele Unite. Potrivit lui Ash, „diviziunea muncii” în conflictul ucrainean dintre SUA și UE ar fi un pas bun: SUA va înarma armata ucraineană și europenii o vor sprijini economic și vor asigura asistența diplomatică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...