(GRAFIC) E fără precedent; Experţii sunt uluiţi de temperaturile înregistrate acum la Polul Nord

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Temperaturile înregistrate recent în zona Arctică sunt cu peste 2 grade Celsius mai mari decât este normal.

Această încălzire este cu atât mai nefirească având în vedere că acum în această regiune s-a instalat noaptea polară, când temperaturile ar trebui să scadă. Mai mult, în acest moment în regiunea arctică din Rusia temperaturile sunt chiar cu peste 4 grade Celsius mai mari decât este firesc, scrie Daily Mail.

Fenomenul confirmă că anul 2016 va fi cel mai călduros an din istorie, anunţă cercetătorii de la Universitatea din Maine, SUA.

Un grafic realizat de aceştia arată date îngrijorătoare, înregistrate în toamna aceasta. Media temperaturii în zona arctică a crescut chiar şi cu 6,4 grade Celsius, în Antarctica a fost o creştere de 0,9 grade, iar la nivel global o creştere de 0,55 grade Celsius.
Grafic încălzire globală Polul Nord
Chiar dacă încălzirea globală este un fenomen cunoscut de mulţi ani, experţii sunt încă uluiţi de această creştere în apropiere de Polul Nord, chiar în timpul nopţii polare, care presupune o lungă perioadă de întuneric şi temperaturi foarte scăzute.

În mod normal, începând cu luna octombrie gheaţa de la Polul Nord se reface, devine mai groasă şi mai rezistentă, însă în acest an se observă un nou record negativ: foarte puţină cantitate de gheaţă.

În luna octombrie 2016, cantitatea de gheaţă din Marea Arctică era cu 28.5% mai mică decât media anilor 1981-2010, cea mai scăzută înregistrată de la începutul măsurării acestor parametri, în anul 1979.

Un raport realizat de Climate Reanalyzer arată că zona Arctica a fost cel mai grav afectată de încălzirea globală din acest an. În Rusia, de exemplu, au fost raportate temperaturi mai mari cu 6 sau 7 grade Celsius faţă de media normală. De asemenea, în alte regiuni din Alaska şi nordul Canadei creşterea temperaturii a fost de cel puţin 3 grade Celsius, precizează Petteri Taalas, secretar general al Organizaţiei Mondiale de Meteorologie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...