Girl power şi jihad: Cum recrutează Statul Islamic adolescente din Occident

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tinerele fete din Occident sunt recrutate activ de gruparea extremistă Statul Islamic. Cel mai șocant caz a fost cel al celor trei adolescente din Bethnal Green, Londra, care au plecat în februarie în Siria.

Un amplu reportaj al publicației New York Times retrasează felul în care cele trei fete și-au ascuns de familii intențiile și încearcă să găsească unele explicații pentru modul în care gruparea extremistă reușește să atragă de partea sa adolescente bine integrate în societatea occidentală.

Spre exemplu, cu o noapte înainte de a fugi în Siria, Khadiza Sultana, de 16 ani, dansa în dormitorul său, alături de două nepoate. A doua zi, împreună cu două colege de școală, toate eleve eminențe, fata și-a mințit părinții că merge să studieze și nu s-a mai întors. În schimb, s-a urcat într-un avion cu destinația Turcia, de unde un bărbat le-a preluat pe tinere și le-a strecurat ilegal în Siria, în teritoriul controlat de Statul Islamic, unde au fost căsătorite rapid cu militanți.

Colegele Khadizei, Shamima Begum și Amira Abase, și-au orchestrat la fel de bine planurile. Cele trei fete de la Bethnal Green au devenit rapid, în urma campaniei părinților și autorităților, noua imagine a acestui fenomen: tinere atrase de ceea ce experții ca Sasha Havlicek, de la Institute for Strategic Dialogue, consideră a fi sub-cultura jihadistă a fetelor.

Spre deosebire de bărbații occidentali care pleacă să lupte alături de Statul Islamic, se știu mai puține despre fete și motivațiile lor. Ele nu luptă, însă sunt recrutate pentru efortul de construire a „califatului”: primesc roluri de mamă, soție, recrutori și uneori majorete pentru violență.

Multe dintre fete sunt tinere – în general adolescente, cea mai tânără avea 13 ani – și profilurile lor diferă în ceea ce privește mediul, etnia și naționalitatea. Deseori însă sunt mai educate decât bărbații care se alătură Statului Islamic. Oficialii din securitate consideră că acestea prezintă o amenințare la fel de mare pentru Occident ca și bărbații, deoarece au șanse mai mici să fie ucise și șanse mai mari să-și piardă partenerul de viață în luptă, așa că se pot întoarce acasă îndoctrinate și înăsprite.

Una din patru femei aflate în baza de date a Institute for Strategic Dialogue e deja văduvă.

Fetele din Bethnal Green erau adolescente tipice, lăudate de profesori, iubite de familii și admirate de colegi. Probabil din acest motiv nimeni nu a remarcat semnalele de alarmă. Familiile au pus schimbarea lor de dispoziție pe seama vârstei.

Fetele erau deștepte și populare, într-un mediu în care revolta adolescentină este exprimată prin religiozitate excesivă. În această lume, contra-cultură este conservatoare. Islamul este echivalentul punkului, vălul este eliberator și bărbile sunt sexy.

Dacă întrebi tinerele musulmance ce fel de tineri sunt populari la școală, vor răspunde că sunt „frații care se roagă”.

„Fetele voiau un bărbat arătos; acum fetele vor musulmani practicanți”, spune Zahra Qadir, în vârstă de 22 de ani, care se ocupă de de-radicalizare la societatea caritabilă londoneză Active Change Foundation.

Statul Islamic le vizează tocmai pe aceste fete și își adaptează mesajele pentru a răspunde vulnerabilităților, frustrărilor și viselor lor. În Marea Britanie are loc un fenomen de radicalizare a tinerilor și tinerelor musulmane, pe fondul ostilității în creștere față de Islam, generate de atentatele teroriste.

Spre deosebire de părinții lor, tinerii se integrează greu și au ajuns să deteste libertățile și oportunitățile occidentale. Tinerii consideră că Occidentul sexualizează fetele de la o vârstă fragedă, în condițiile în care vesticele cred că vălul musulman este opresiv.

Fetele musulmane sunt mai bune decât băieții la școală și sunt ținute din scurt acasă. Sunt măritate tinere, în general în căsătorii aranjate, și poartă văl, deseori într-un mediu ostil musulmancelor.

În lumea lor, să mergi în Siria și să te alături „califatului” Statului Islamic este o modalitate de a prelua controlul propriului destin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...