(GALERIE FOTO) Povestea femeilor curajoase care au învăţat să trăiască alături de lei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Leoaicele au multă putere în societatea leilor. Femelele obişnuiesc să lucreze împreuna ca să pună prada la pământ şi formează un fel de creşe ca să aibă grijă de puii lor. Această cooperare aduce hrană şi îi ajută pe pui să supravieţuiască până la maturitate.

Această putere nu se regăseşte şi în comunitatea de oameni care trăieşte alături de lei într-un parc naţional din Kenya – populaţia Samburu. Acolo, la fel ca în multe alte culturi, femeile au fost descurajate să aibă iniţiativă, să facă ceva, iar asta în mare parte din cauza societăţii dominate de bărbaţi, se arată într-un reportaj BBC.
p043c0gv
În Samburu, leii sunt mai vulnerabili în faţa extincţiei, în ciuda eforturilor leoaicelor. Deci ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar urma exemplul leilor şi le-ar permite femeilor să ia mai multe decizii? Ewaso Lions, o organizaţie kenyană pentru protejarea leilor, a vrut să afle asta.
p043c0zp
Ewaso Lions ajută comunităţile locale să convieţuiască alături de animalele sălbatice. Acest lucru este crucial, pentru că leii riscă să fie ucişi de oameni. Unii dintre leii din Samburu trăiesc în zone care nu sunt protejate oficial şi, pentru că le ucid animalele, oamenii uneori îi vânează.
p043c0nr
Femeile localnice au cerut ajutorul Ewaso Lions în privinţa educaţiei şi aşa a luat naştere proiectul Mama Simba, care în limba locală Maa înseamnă „mama leilor”.
p043c0sb
Femeile văzuseră că unii dintre bărbaţi erau implicaţi în alte proiecte ale organizaţiei de protejare a leilor şi s-au gândit că ar putea face o treabă la fel de bună dacă li s-ar da şansa, a spus Heather Gurd, manager la Ewaso Lions.
p043c0xv
Femeile Samburu petrec mult timp în sălbăticie, în timp ce adună lemne de foc, merg după apă sau au grijă de animalele domestice. Asta înseamnă că de multe ori intră în contact cu animalele sălbatice precum leii.
p043c08y
Înainte de proiectul Mama Simba, femeile nu prea erau implicate în activităţile de protejare. Însă acum, Ewaso Lions le învaţă pe acestea să scrie şi să numere, dar şi despre conservarea vieţii sălbatice. Le învaţă şi cum să facă bijuterii cu mărgele, astfel încât să îşi diversifice veniturile şi să nu depindă doar de creşterea animalelor domestice.
p043c122
Mama Simba a fost lansat în 2013, iar de atunci peste 300 de femei Samburu au participat la acest program. „Femeilor li se dă şansa să conducă, aşa cum fac bărbaţii”, a spus Ntomuson Lelengeju, o participantă la proiectul Mama Simba, iar alta a arătat că femeile şi bărbaţii beneficiază acum de oportunităţi egale în unele aspecte.
p043c175
Pe lângă faptul că le ajută pe femei, proiectul îi ajută şi pe lei. Femeile învaţă să îşi protejeze animalele de prădători şi să îşi dea seama când văd urme de animale carnivore. Dacă văd vreun leu sau ştiu că unul ar fi în pericol, ele anunţă imediat Ewaso Lions.

Este prea devreme de spus dacă noul proiect a avut vreun efect asupra populaţiei de lei, însă există dovezi că atitudinea oamenilor faţă de aceste animale sălbatice este din ce în ce mai pozitivă. „M-am schimbat în urma programului Mama Simba. Acum nu mai pot accepta ca oamenii să ucidă lei”, a spus Lelengeju.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...