Friedman: Omenirea trebuie să se pregătească de un nou război mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

George Friedman, omul care a fondat agenţia privată de inteligenţă globală Stratfor în 1996, a publicat o carte intitulată „Următorii 100 ani”, în care a făcut mai multe previziuni.

Într-un interviu acordat publicaţiei Business Insider pe tema viitorului, George Friedman susţine că omenirea trebuie să se pregătească de un război.

El a dorit chiar să pună un pariu că în acest secol vom avea parte de un război, oferind drept argument istoria, dar şi faptul că anumite ţări sunt în continuă ascensiune, în timp ce altele sunt în declin.

„Am să vă ofer o statistică. Nu a existat niciodată un secol care să nu fi avut un război sistematic – asta însemnând că întregul sistem s-a cutremurat. De la ‘Războiul de Şapte ani’ din Europa până la războaiele napoleoniene din secolul al 19-lea, la războaiele mondiale, fiecare secol are câte unul. Doriţi să pariaţi că acesta va fi singurul secol care nu are unul? Accept pariul!

Când ai ţări precum Germania, China şi Rusia cu declinul său, iar ele sunt înlocuite de altele, acela este momentul în care războiul sistematic începe. Atunci devine periculos pentru că ele (ţările în curs de dezvoltare – n.red.) nu au atins încă un echilibru. Germania s-a unit în 1871 şi iadul s-a dezlănţuit. Japonia a crescut la începutul secolului ’20 şi apoi am avut un haos. Aşa că ne uităm la o schimbare sistematică. Fiţi pregătiţi de război!”, a spus Friedman.

Întrebat care sunt ţările cu cea mai mare probabilitate de a intra în război, Friedman a oferit câteva exemple.

„Ei bine, ţările cu cea mai mare probabilitate de dezvoltare sunt Japonia, Turcia şi Polonia. Aşa că aş spune că Estul Europei, Orientul Mijlociu şi un război maritim al Japoniei, cu SUA bucurându-se de plăcerile ei. Dar de fiecare dată noile puteri apărute trebuie să-şi caute echilibrul. Noile puteri se dezvoltă, vechile puteri sunt in declin. Nu procesul în sine este periculos, ci poziţia în curs de dezvoltare este cea periculoasă”, a completat Friedman.

Totuşi, Friedman a menţionat că nu crede că ipoteza unui război nuclear ar trebui luată în calcul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...