(FOTO) Cinci animale care au schimbat istoria; „Un sfert de milion de oameni, uciși de mușcătura unei maimuțe”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Reprezentanţii „lumii animalelor” au jucat întotdeauna un rol important în istoria omenirii. Fie că au ajuns acolo unde oamenilor le era imposibil sau au contribuit la descoperirea unor teroriști, aceste animale practic au schimbat lumea, scrie History.com.

Laika, primul „pământean” ajuns în spaţiu

laika

Pe 3 noiembrie 1957, Laika a călătorit la bordul rachetei spaţiale ruseşti Sputnik 2 în spaţiu, devenind primul animal care a orbitat în jurul Pământului. Astronautul canin a realizat misiunea istorică la doar o lună după lansarea satelitului spaţial sovietic Sputnik 1, care a marcat intrarea omenirii în era spaţială. Laika a fost un câine maidanez capturat şi antrenat alături de alţi câini pentru „cucerirea” spaţiului.

Cu toate că oficialii sovietici au spus iniţial că Laika a supravieţuit la bordul navei Sputnik 2 circa o săptămână, în 2002 s-a descoperit că animalul a murit la doar câteva ore de la decolare, din cauza stresului şi a căldurii. După ce a înconjurat Pământul de aproape 2.000 de ori, Sputnik 2 a luat foc la reintrarea în atmosferă, în aprilie 1958. În august 1960, câinii sovietici Belka şi Stelka au devenit primele animale care să supravieţuiască unei misiuni spaţiale. La mai puţin de un an după, pe 12 aprilie 1961, pilotul rus Iuri Gagarin a devenit primul om în spaţiu, iar şapte ani mai târziu, americanii au ajuns pe Lună, la bordul misiunii Apollo 11.

Cher Ami, porumbelul călător care a salvat militari americani în Primul Război Mondial

cher-ami

În timpul războiului, Cher Ami (în traducere liberă, prietenul drag) un porumbel negru, a fost una dintre sutele de păsări folosite de armata americană pentru a transmite mesaje importante de la comandanţi la soldaţii de pe câmpul de luptă. În octombrie 1918, Cher Ami a reuşit, deşi fusese grav rănit în urma unui atac al inamicului, să livreze o scrisoare de la forţele Maj ale armatei americane. Charles Whittlesey, conducătorul „batalionului pierdut” al diviziei 77 de infanterie, scria că este blocat pe un deal din nord-estul Franţei, înconjurat de inamici şi atacat de forţele americane care nu ştiau că este acolo. Mesajul lui Cher Ami a dus la salvarea „batalionului pierdut”. Pasărea a fost ulterior decorată cu distincţia Croix de Guerre. După moarte, Cher Ami a fost împăiat şi expus la Institutul Smithsonian din Statele Unite.

Şobolanii şi puricii din Evul Mediu

black-death

La mijlocul secolului al XIV-lea o pandemie răvăşitoare, numită „moartea neagră” a ucis circa o treime din populaţia Europei, aproximativ 25 de milioane de oameni. Iniţial, cauza acestei epidemii nu a fost ştiută, mulţi speculând că ar fi vorba despre o conspiraţie a evreilor de a extermina creştinii sau o pedeapsă de la Dumnezeu. Cercetările ulterioare au arătat că principalii vinovaţi pentru răspândirea epidemiei au fost şobolanii şi puricii care s-au infectat cu o bacterie mortală pentru oameni. „Moartea neagră” s-a răspândit din Asia în Europa pe rutele comerciale dintre cele două continente.

Cairo, câinele care a ajutat la capturarea lui Osama Bin Laden

Belgian-Malinois

La 2 mai 2001, Cairo a însoțit echipa SEAL care l-a asasinat pe cel mai căutat terorist din lume – Osama Bin Laden. Deocamdată cele mai multe detalii despre această misiune rămân a fi clasificate, însă potrivit unor surse neoficiale, câinele a avut rolul de a patrula teritoriul unde stătea ascuns teroristul și de a ataca orice potențial inamic. Cairo face parte din rasa Malinois Belgian, cunoscut pentru inteligența, viteza, simțul ascuțit al mirosului și forță (fălcile puternice ale câinelui i-au atras porecla „maligator”).

Chiar dacă misiunea exactă a lui Cairo a rămas un mister, se știe că atunci când președintele Barack Obama s-a întâlnit cu echipa SEAL care l-a asasinat pe terorist, a cerut să vadă și câinele.

Maimuța care a ucis un rege

aleander-greece

În toamna anului 1920, regele Alexandru al Greciei se plimba în grădină când o maimuță i-a atacat câinele. În timp ce încerca să despartă cele două animale, o altă maimuță l-a atacat, mușcându-l. Rănile s-au infectat, iar regele a murit peste doar 5 zile.

Alexandru fusese instalat pe tron în 1917, în timpul Primului Război Mondial, de către forțele Antantei, înlocuindu-l pe tatăl său, Constantin, care avea simpatii pro-germane. După moartea lui Alexandru, Constantin a revenit pe tron, conducând Grecia în războiul cu Turcia, care a provocat moartea unui sfert de milion de oameni.

Premierul britanic Winston Churchill comenta mai târziu: „N-ar fi o exagerare dacă am spune că un sfert de milion de oameni au murit de la mușcătura unei maimuțe”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...