Fost șef al Apărării SUA către NATO: Stați departe de Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Chuck Hagel, fost secretar al Apărării SUA, crede că forțele NATO nu ar trebui să se implice în conflictul din Siria, după ce aliații europeni ai Statelor Unite au înaintat recent ideea unei implicări a Alianței Nord-Atlantice în regiune.

„Aș fi foarte precaut în a-l consilia pe președintele SUA cu privire la o implicare a NATO în războiul din Siria”, a explicat Hagel în cadrul unei ședințe a Consiliului Atlantic, după cum relatează portalul Defense News.

Conflictul civilizațiilor

„Cred că putem să ajutăm și trebuie să ajutăm în felul nostru, așa cum unii dintre noi o fac deja. Însă problema din Orientul Mijlociu este atât de profundă, atât de inflamabilă, atât de ruptă și cu elemente incontrolabile, încât nu o să poată fi rezolvată de o intervenție NATO”, consideră fostul secretar al Apărării.

Cu propunerea Turciei de a crea o zonă sigură în Siria au fost de acord mai multe țări din spațiul euro-atlantic, printre care și Germania. Însă ideea implicării puterilor Occidentale în Orientul Mijlociu nu este privită cu ochi buni de Chuck Hagel.

„Cred că ultimul lucru pe care am dori să îl facem este să impunem din nou voința Occidentului sau instituțiile occidentale în zonă. Sper că ne-am învățat lecția în Irak. Nu o să meargă, nu a funcționat niciodată în decursul istoriei”, a mai spus Hagel.

Damon Wilson, vicepreședinte executiv pe programe și strategii în cadrul Consiliului Atlantic, îi ține isonul fostului secretar al Apărării considerând că „cel mai prost lucru pentru NATO ar fi să devin un substitut al Statelor Unite sau al politicii occidentale”.

„NATO poate fi un instrument prin care noi urmărim acest lucru, dar nu un substitut. Prea mulți politicieni americani se gândesc la NATO că la ‘ceilalți’ și prea mulți politiceni europeni văd în Alianță doar ‘americanii’. Nu este o organizație de sine stătătoare. Nu există într-un vid. Siria va fi o problemă dacă nu reușim să avem o strategie comună la Washington, la Londra sau Berlin”, a declarat Wilson.

Un summit încins

În iulie, liderii statelor membre NATO se vor întâlni în Varșovia în cadrul unui summit care se anunță extrem de tensionat ca urmare a influenței militare revendicate de Moscova atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu.

Criza dintre Rusia și Occident este cea mai puternică din ultimii 25 de ani, mulți analiști văzând în tensiunile apărute între cele două părți un nou Război Rece.

Un punct fierbinte pe agenda discuțiilor din cadrul summitului va fi cel al actualizării tehnologiei militare folosite de țările membre NATO.

Pe marginea acestui subiect Chuck Hagel a declarat că se opune înarmării unor țări non-NATO, precum Ucraina, cu arme moderne, forțelor armate de la Kiev lipsindu-le pregătirea de a folosi această tehnică de luptă.

În același timp, fostul secretar al Apărării insistă ca NATO să-și crească capacitățile de luptă cibernetică, considerând că în acest punct trebuie efectuate îmbunătățiri constante.

„Este un lucru pentru care am militat și când ocupam poziția de Secretar al Apărării, acela că NATO să își actualizeze tehnologia”, a spus Hagel.

Un mesaj similar a fost transmis și de reprezentantul permanent al Marii Britanii pe lângă Alianță Nord -Atlantică, Adam Thompson. „Summitul va aborda problema serviciilor de informații militare, pe cea a războiului cibernetic, a mobilității și a multinaționalității. Nu vom vorbi doar despre cum să apărăm Polonia și țările baltice sau alți aliați est-europeni”, a precizat Thompson într-un interviu de la începu acestei luni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...