Fenomen contagios: Violența din Orientul Mijlociu se răspândește în toată lumea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lumea a devenit tot mai violentă, peisajul global semănând flagrant cu cel din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, după cum reclamă analiștii care au întocmit Indexul Global al Păcii de anul acesta.

23 de criterii, printre care infracțiunile violențe, importurile de arme și militarizarea în exces a unor state, reflectă o imagine a unei lumi tot mai conflictuale, experții dând vina pe propagarea la nivel mondial a evenimentelor din Orientul Mijlociu, anunță IB Times.

Violența costă

Experții care au lucrat la întocmirea Indexului Global al Păcii susțin că, fără războiul civil din Siria și violența răspândită de grupările teroriste din Irak, Nigeria, Afganistan sau Pakistan, lumea ar fi un loc mult mai pașnic.

În 2008, spre exemplu, numărul morților din conflicte militare și atentate teroriste a fost de 20.000 de persoane, de 5 ori mai mic decât cel înregistrat în cursul anului trecut.

Reprezentanții Înaltului Comisariat pentru Refugiați al ONU susțin că numărul pribegilor puși pe drumuri de conflictele armate a depășit anul trecut cifra de 60 milioane de persoane.

Organizația Națiunilor Unite a reușit să atragă anul trecut mai multe fonduri pentru derularea operațiunilor de menținere a păcii în zone precum Republica Democratică Congo, regiunea Darfur din Sudan, Sudanul de Sud, Mali, Republica Central Africană și Liban.

Însă pagubele create de violența răspândită la nivel global se arată a fi înspăimântător de mari: 137.000 de miliarde dolari în ultimul deceniu, o sumă care depășește PIB al economiei globale pe anul trecut.

„Cheltuielile cu misiunile de consolidare și de păstrare a păcii rămân mici comparativ cu impactul economic al violenței, reprezentând doar 2% din pierderile globale generate de conflictele armate”, arată Steve Kilellea, fondatorul Institutului pentru Economie și Pace.

Război și pace

120.000 de soldați din trupele ONU pentru pace sunt prezenți în acest moment în zonele de conflict.

Îndeplinirea angajamentului liderilor statelor membre ONU de a reduce nivelul de violență până în 2030 este mult mai dificil decât pare. Pentru Kilellea, o pace durabilă nu poate fi obținută doar prin întărirea măsurilor de securitate.

„Pentru mine, cea mai profundă caracteristică a indexului este abilitatea de a folosi aceste informații, de a înțelege mai bine calitățile care stau la baza unor societăți pașnice”, afirmă fondatorul Institutului pentru Economie și Pace.

Cele mai pașnice state de pe harta globului sunt Islanda, Danemarca, Austria, Nouă Zeelandă și Portugalia. La polul opus se află Siria, urmată de Sudanul de Sud, Irak, Afganistan și Somalia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...