Fără precedent! Diplomaţi americani, atacaţi cu o armă sonică secretă. Unii au surzit

by Genko Genko

Cel puţin cinci diplomaţi americani din Cuba şi soţiile lor şi-au pierdut temporar auzul, la sfârşitul anului trecut, după ce au fost ținta unei arme sonice secrete au declarat surse guvernamentale americane pentru Associated Press, scrie The Independent.

FBI şi Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul, iar Statele Unite au expulzat pe 23 mai doi diplomaţi cubanezi de la Ambasada de la Washington.

Departamentul american de Stat nu a confirmat pierderea auzului de către angajaţii săi din Cuba, dar a admis că aceştia au suferit “o serie de simptome fizice”.

Potrivit primelor informaţii ale anchetatorilor americani, diplomaţii au fost atacaţi cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaţilor.

Nici un copil nu a fost afectat, însă o parte din diplomaţi au fost nevoiţi să părăsească ţara latino-americană.

Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit şi alt scop.

Locuinţele personalului diplomatic american sunt gestionate sau deţinute de Guvernul cubanez, care a subliniat, într-un comunicat publicat miercuri noapte, că Havana „nu a permis niciodată şi nici nu va permite ca teritoriul cubanez să fie folosit pentru orice fel de acţiuni împotriva oficialilor diplomatici sau familiile lor, fără excepţie”.

Comunicatul, publicat de Ministerul cubanez de Externe, afirmă că autorităţile au fost informate de incidente pe 17 februarie şi au lansat o „anchetă exhaustivă, cu prioritate sporită, urgentă” şi că au sporit măsurile de securitate în jurul Ambasadei SUA şi a reşedintelor diplomatice americane.

CITIȚI ȘI...