Ebola – explicată pe scurt şi la obiect!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu siguranţă ai auzit deja de Ebola, boala fatală care face din ce în ce mai multe victime, mai ales în statele din Africa de Vest.

Şi pentru că există deja mai mult de o grămadă de zvonuri şi mituri despre ce face şi ce nu face acest virus, ce simptome are, cum şi dacă putem scăpa de el, este timpul să te lămureşti, o dată pentru totdeauna.

Iată tot ce trebuie să ştii despre această boală!

Citeşte şi: ONU: Omenirea este pe cale să piardă lupta cu Ebola

Ce este Ebola?

Ebola este o boală mortal cauzată de un virus. Există cinci legături ale acestui virus, patru dintre ele reuşind să îmbolnăvească oamenii. Odată ce a pătruns în organism, virusul omoară celulele, făcându-le pe unele dintre ele să explodeze.

Distruge sistemul imunitar, cauzează hemoragii interne puternice şi afectează aproape fiecare organ.
1
Este înspăimântător, dar totodată rar. Poţi să te contaminezi doar dacă intri în contact direct cu lichidele corporale ale unei persoane deja infectate.

Cum poţi să iei acest virus?
2
Poţi să te contaminezi cu Ebola de la o persoană care este deja infectată, numai dacă aceasta are deja simptome. Virusul se transmite de la o persoană la alta prin lichide corporale. Sângele, saliva şi voma sunt cele mai infecţioase, dar şi urina, transpiraţia, lacrimile, respiraţia sau sperma pot să transmită virusul.

Citeşte şi: Ebola a ajuns în Europa; Cum să te protejezi de temutul virus

Pentru a te infecta cu Ebola, ar trebui să intri în contact direct cu aceste fluide, să îţi ajungă în gură, nas, ochi, organe genitale sau o rană deschisă în piele. De asemenea, te poţi contamina prin intrarea în contact cu ace sau şerveţele folosite de persoanele deja infectate.

Cum NU poţi să iei Ebola
3
Nu poţi să fii infectat prin contactul banal, cum ar fi statul lângă o persoană afectată. Aerul, mâncarea şi apa nu poartă virusul. Totuşi, sărutul sau consumarea apei sau a mâncării din aceleaşi recipient pot să fie un risc, deoarece este foarte probabil să intri în contact direct cu saliva persoanei respective.

Care sunt simptomele?
Termometru
Poate să dureze între 2 şi 21 zile pentru ca virusul să se instaleze şi simptomele să apară, dar de obicei, acestea apar după maxim 10 zile. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale unei banale gripe la început – febră, stare de oboseală, dureri musculare, migrene sau gât uscat.

Odată ce boala avansează, poate să cauzeze stări de vomă, diaree, mâncărimi şi vânătări sau sângerări fără o rană precedentă.

Unde există Ebola?
who-rf-illustrated-map-of-ebola-outbreak
Până în prezent, au existat 33 de epidemii ale bolii Ebola începând cu anul 1976, dar epidemia de anul acesta din Africa de Vest este de departe cea mai largă. Virusul a infectat sute de oameni şi a ucis deja jumătate dintre ei. A început în Guinea şi s-a răspândit în Sierra Leone, Liberia şi Nigeria. Un bărbat care a călătorit din Statele Unite ale Americii în Africa a murit de Ebola luna aceasta. De asemenea, asistenta care a ajutat la tratarea lui, a fost şi ea infectată.

Există un vaccin pentru Ebola?
getty-rm-photo-of-ebola-trial-vaccine
Până în prezent, nu există nici un medicament sau vaccine aprobat pentru tratarea acestei boli. Oamenii de şiinţă au testat câteva medicamente care au funcţionat pe animale, dar nu există încă studii care să arate cum ar funcţiona aceste remedii la oameni.

Citeşte şi: Statul Islamic ar putea folosi Ebola ca armă biologică

Cercetătorii testează în prezent şi un medicament care ar putea preveni Ebola, dar încă nu au găsit nici o certitudine că acest remediu ar fi sigur şi că ar funcţiona.

În ce constă ajutorul medical?
Spitalul Coltea
Având în vedere că nu există nici un medicament care să oprească virusul, tratamentele din spitale, în prezent, includ doar suportul medical standard, cum ar fi:

● Menţinerea persoanei infectate perfect hidratată
● Asigurarea constantă a oxigenului
● Menţinerea presiunii sângelui stabilă
● Tratarea oricăror alte infecţii din organismul persoanei infectate

Supravieţuirea unei persoane contaminate depinde de puterea de protecţie a sistemului său imunitar. Cu cât primeşte ajutor medical mai repede, cu atât sunt mai mari şansele de supravieţuire.

Ce se întâmplă după ce eşti tratat de Ebola?

Probe de sange
Supravieţuitorii acestui virus vor avea anumite proteine în sânge, numite anticorpi, care vor proteja persoana respectivă de virusul Ebola timp de cel puţin 10 ani. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că acele proteine îi vor proteja de alte virusuri.

Citeşte şi: Ebola: Un nou caz de contaminare în SUA

De asemenea, deşi sunt cazuri rare, virusul Ebola poate să se menţină în spermă timp de trei luni după ce un bărbat a fost vindecat, de aceea este indicat ca persoana respectivă să evite contactul sexual timp de trei luni, sau să folosească prezervativ, pentru a nu risca să îşi infecteze partenerele.

Şi în cazul femeilor care alăptează virusul poate supravieţui în laptele matern timp de două săptămâni după ce acestea au fost vindecate, de aceea nu trebuie să alăpteze în acest timp.

Cum poţi să previi această boală?
Spalat pe maini
Cea mai bună cale de a preveni Ebola este evitarea zonelor unde virusul este comun. Dacă te afli într-o astfel de zonă:

● Evită complet persoanele infectate sau zona de focar
● Evită contactul cu animale sălbatice, cum ar fi liliecii sau maimuţele şi carnea acestor animale.
● Spală-te pe mâini foarte des

După ce ai părăsit această zonă, aşteaptă 21 de zile pentru a vedea dacă ai vreo schimbare de sănătate, iar dacă simţi că ceva nu este în regulă, cere imediat ajutor medical!

Cum se ţine sub control epidemia Ebola
webmd-rf-illustration-of-contact-diagram
Medicii care se ocupă de controlul acestei boli au grijă să găsească fiecare persoană care ar fi putut intra în contact cu boala şi să o monitorizeze timp de 21 de zile pentru a se asigura că nu simptome sau semne care anunţă boala. De asemenea, echipele de medici se asigură că persoanele infectate primesc îngrijire medicală completă şi au grijă să analizeze, de asemenea, toate persoanele cu care bolnavii ar fi putut intra în contact.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...