După Brexit: Parlamentul britanic vrea un NATO „mai bărbat” și cere înăsprirea sancțiunilor anti-rusești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul Regatului Unit face apel la NATO să-și crească puterea militară în vederea descurajării agresiunii ruse. De asemenea, parlamentarii sprijină ideea extinderii sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Moscovei, propun să se intensifice lupta împotriva „propagandei rusești” și reluarea dialogului cu Federația Rusă.

În ajunul summit-ului NATO de la Varșovia, Comitetului de apărare al Parlamentului britanic a emis un raport în care se precizează că, din cauza crizei din Ucraina și anexarii Crimeei, Alianța Nord-Atlantică ar trebui să-și consolideze apărarea, să revizuiasca modalitățile de descurajare a Rusiei și să reia dialogul cu autoritățile de la Moscova.

Comitetul recomandă o revizuire a politicii de descurajare a Rusiei pentru un eventual atac nuclear al Rusiei, atac cu arme convenționale sau utilizarea unor metode de război hibrid. În special, parlamentarii citează exemplul „propagandei rusești”, la care, în opinia lor, NATO reacționează insuficient. Raportul propune mărirea resurselor dedicate confruntării cu Moscova și creșterea numărului de specialiști în problemele Rusiei.

„Suntem de acord că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui să fie prelungite în iulie (decizie deja adoptata în UE – n.r.), solicităm guvernului să ia în considerare extinderea numărului de reprezentanți ai conducerii ruse cărora să le fie interzis accesul (in UE)”, se mai arată în raportul citat de „Interfax”.

În plus, parlamentarii cer să se recunoască scara fără precedent a înarmării forțelor armate rusești, care pot fi utilizate într-un posibil viitor conflict cu Occidentul și să se dea un răspuns decisiv. Raportul propune miniștrilor apărării din țările membre NATO să elaboreze măsuri împotriva militarizării Rusiei.

Totuși, raportul lasă și loc de înțelegeri. „Dialogul dintre NATO și Rusia este important pentru reducerea riscului de escaladare militară și neînțelegere. Acest lucru nu este incompatibil cu relațiile de ostilitate demonstrate de recentele evoluții și, din acest motiv, salutăm reluarea activității Consiliului NATO-Rusia, în calitate de prim pas important spre restabilirea dialogului dintre Rusia și Occident, deși rezultatele vor fi limitate”.

De asemenea, documentul recunoaște rolul Rusiei în soluționarea unor conflicte regionale și concluzionează cu privire la necesitatea „cooperarii într-o anumită măsură, în zonele în care interesele noastre coincid”. Este vorba despre gruparile de opoziție siriene amenințate de „ISIS”, „Al-Qaeda”, precum și alți teroriști internaționali.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...