Decizia Chinei de a devaloriza yuanul ne aruncă înapoi în 2008

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Devalorizarea yuanului, la care a recurs de două zile Banca Populară a Chinei, va avea un efect dezastruos asupra piețelor globale, crede Albert Edwards, unul dintre analiștii de bază ai Societé Generale.

Într-un articol Bussiness Insider, Edwards este citat ca prognozând „o criză financiară la fel de mare că cea din 2008″.

Citeşte şi: China dă frâu liber yuanului și aruncă în aer piața valutară

Din punctul său de vedere deprecierea controlată a monedei chinezești nu face decât să dea startul unei perioade de slăbiciune a valutelor asiatice.

Exportatori de deflație

Pentru economistul băncii franceze mișcarea făcută de oficialii băncii centrale de la Beijing reprezintă o lovitură dată piețelor din America și Europa, scăzând profitul corporațiilor și evoluând spre o criză deflaţionară similară cu dezastrul băncii Lehman Brothers.

„Ne așteptăm ca accelerarea devalorizării valutelor din piețele emergente să trimită valuri deflaționiste pe piețele occidentale pentru a copleși deja fragila profitabilitate a corporațiilor cu riscul de a ne trimite direct în recesiune.

Din punctul de vedere al investitorilor, o altă perioadă de recesiune, fără o normalizare a dobânzilor de referință și a deficitelor fiscale, nu înseamnă decât că vom înfrunta o criză la fel de dură ca cea din 2008″, arată Albert Edwards într-o notă internă SG.

Deja aprecierea prea rapidă a dolarului riscă să transmită valuri de deflație pe piața americană, consideră analistul.

Citeşte şi: Ne așteaptă o criză precum în 2008? Toți indicii prognozează asta

„Investitorii au constatat că și zona euro a urmat același traseu al deflației ca și Japonia, iar acum se pare că urmează Statele Unite. În acest moment, inflația se menține la 1%, dar o nouă rundă în războiul valutelor o poate duce la 0%.

O să vedeți randamente de -1% pentru bonurile de Trezorerie cu maturitate la 10 ani și alte crize financiare generate de lipsa voinței politice”, avertizează Edwards.

Efecte globale

În 1994, ultima dată când cursul de schimb al yuanului în raportul cu dolarul american a oscilat atât de periculos, China era abia a opta economie în Top 10 mondial, iar efectele au fost aproape insesizabile în afara granițelor țării.

Între timp situația s-a schimbat radical, riscurile crescând în aceeași măsură în care s-a dezvoltat și influența gigantului Asiei pe piața globală, remarcă Bloomberg.

Pentru moment, analiștii Merill Lynch nu știu dacă această lovitură dată de China celorlalte economii mai permite o eventuală creștere a dobânzii de referință în Statele Unite.

Citeşte şi: Criză generală în Moldova: 10 măsuri propuse de experți pentru redresarea situației

În cel mai fericit caz, Rezerva Federală are în față un orizont destul de întunecat, au precizat reprezentanții băncii.

Pentru oficialii din SUA, partea cea mai dureroasă este că Beijingul a reușit să se împrumute constant la o dobândă avantajoasă în ultimii ani.

Chiar și fără o monedă devalorizată, China conta destul de mult în exportul produselor ieftine: televizoare, smartphone-uri, tricouri și alte bunuri de consum.

Odată ce adaugi acestei rețete și deprecierea yuanului, devalorizarea efectuată de oficialii de la Beijing pare să aibă efectul unei deflații contagioase la nivel global.

La nivel global, prețul materiilor prime a fost deja ciopârțit de mișcarea făcută de chinezi. În cazul unei devalorizări susținute, perspectivele economice pentru marii exportatori: Brazilia, Australia și Chile devin sumbre.

Citeşte şi: Criză în China: Bursele înregistrează cele mai mari scăderi din februarie 2007

În același timp, inclusiv consumul produselor de import de pe piața chineză este de așteptat să scadă dramatic în perioada următoare.

Companiile producătoare de mărfuri de lux vor simți din plin lovitura, în special producătorii auto din Germania, orologierii elvețieni și industria modei din Franța și Italia.

O a doua lovitură ar putea-o da dispariția turiștilor chinezi din Europa și Statele Unite.

Asia, zguduită din temelii

Bank of America Merrill Lynch estimează că indicele Topix de pe piața de capital din Japonia poate pierde cel puțin 5 procente din valoare, în cazul unei deprecieri de 10% a yuanului.

Totodată, decizii similare pe care le-ar putea lua alte bănci centrale din regiunea Asia-Pacific pot declanșa un război global al valutelor.

Citeşte şi: Criza din Rusia îl împinge pe Putin spre măsuri extreme


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...