De ce va eşua în cele din urmă Statul Islamic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fiecare atentat terorist este urmat de milioane de cuvinte. Jurnalişti, politicieni sau oameni simpli, toţi se arată şocaţi, dar, în acelaşi timp, spun că nu vor renunţa la valorile toleranţei, democraţiei şi deschiderii.

La scurt timp după aceste reacţii iniţiale vine confuzia. Ce vor aceşti jihadişti? De ce sunt atât de brutali? Cum pot fi opriţi? Cât vor mai rezista? Toate aceste întrebări s-au pus şi în urma atentatelor sângeroase din Paris, soldate cu 132 de morţi.

Dilemele Occidentului sunt nenumărate, dar şi teroriştii au de ce să-şi facă griji, se arată într-o analiză BBC, care încearcă să explice de ce vor eşua jihadiştii, în cele din urmă.

Exodul refugiaţilor spre ţări europene este unul dintre argumente. La câteva luni după ce Statul Islamic a pus stăpânire pe oraşul irakian Mosul, jihadiştii au învăţat o lecţie importantă despre cum să guverneze.

Ştiau că administraţia talibanilor din Afganistan şi mici teritorii din Pakistan nu a reuşit să păstreze sprijinul poporului.

În ambele ţări, oamenii au sperat că talibanii le-ar putea oferi o alternativă la clasa politică existentă, una măcinată de corupţie. Însă, în momentul în care au pus mâna pe putere, talibanii, prin brutalitatea lor, au pierdut susţinerea populaţiei.

Când a început să cucerească teritorii din Siria, Statul Islamic a încercat să nu repete greşelile talibanilor. De exemplu, conducerea administraţiilor locale i-a asigurat pe comercianţi că îşi vor putea continua afacerile într-un mediu sigur.

Totuşi, există dovezi care arată că jihadiştii nu s-au ţinut de promisiune. În plus, liderii lor sunt atât de nepricepuţi, încât nu ar putea guverna niciodată suficient de bine încât să le ofere oamenilor locuri de muncă, susţin analiştii BBC.

Când oraşul irakian Sinjar a fost recent recucerit de către forţele kurde susţinute de Occident, nu mai locuia nimeni acolo. Statul Islamic i-a terorizat pe localnici, aşa că a ajuns să conducă un oraş fantomă.

Fugi sau ţine-ţi capul plecat

Sunt şi alte motive pentru care Statul Islamic va eşua în cele din urmă. Principiul său de bază – şi anume că persoanele care nu acceptă cerinţele religioase islamice merită să moară – este respins de aproape toată lumea, inclusiv de majoritatea musulmanilor.

Pentru membrii unei minorităţi care simt că Statul Islamic se apropie singura opţiune este să fugă. În ceea ce-i priveşte pe musulmanii suniţi, ei n-au de ales decât să-şi ţină capul plecat şi să respecte regulile aspre ale organizaţiei teroriste, când vine vorba de rugăciuni, vestimentaţie sau obiceiuri.

În ciuda acestor aspecte, jihadiştii se bucură de multe victorii. Asta nu înseamnă că nu au suferit şi înfrângeri. Forţele aeriene occidentale din Irak şi Siria i-au determinat pe extremişti, în mai multe rânduri, să abandoneze teritoriile cucerite.

Între timp, jihadiştii încearcă să-i convingă pe luptătorii străini să li se alăture. Pentru asta, extremiştii trebuie să-i facă pe musulmani să se simtă vulnerabili şi înstrăinaţi în societăţile occidentale.

Armatele străine, înapoi în Orientul Mijlociu

Statul Islamic mai are încă un obiectiv, unul şi mai important: să atragă armatele occidentale înapoi în Orientul Mijlociu.

Doar atunci extremiştii vor obţine sprijinul poporului arab, pentru că vor prezenta trupele străine drept nişte imperialişti care încearcă să ocupe teritorii musulmane, arată BBC.

Guvernele occidentale ar fi puse în faţa unei alegeri atât de bine descrise de titlul unei reviste publicate de al Qaida în 2009: „Ocupaţie dezastruoasă sau retragere umilitoare?”.

Fiecare atac asupra unui oraş occidental pune şi mai multă presiune pe liderii politici să transforme campania aeriană de luptă împotriva Statului Islamic într-un război la sol. Şi toată lumea ştie, se subliniază în analiza BBC, că încă un atentat major pe pământ american aproape sigur va trimite armata SUA direct în capcana jihadiştilor.

Regimurile care îşi înspăimântă populaţia pot rezista perioade lungi. Dar istoria, de la Uniunea Sovietică la Cambogia, a dovedit că, în cele din urmă, ele se prăbuşesc.

Întrebarea pentru cei care trăiesc acum în aşa-zisul califat şi pentru occidentalii care vor să iasă liniştiţi în oraş vineri seară este „Cât va mai dura? Ani sau decenii?”. Între timp, jihadiştii continuă să-şi numere victoriile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...