De ce se alătură oamenii Statului Islamic? Cum au răspuns luptătorii când au fost întrebaţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cei care merg în Siria şi Irak să lupte alături de Statul Islamic sau care plănuiesc să comită atentate în Occident în numele organizaţiei teroriste au diverse motivaţii, de la statut şi răzbunare până la bani şi aventură.

Un raport al firmei Quantum Communications din Liban arată ce îi motivează pe oameni să se alăture reţelei jihadiste, potrivit The Atlantic.

Cercetătorii au analizat interviuri televizate cu 49 de luptători din Siria şi Irak, unii încarceraţi, alţii care au dezertat, iar alţii care încă se află pe câmpul de luptă.

Experţii de la Quantum i-au grupat pe jihadişti în nouă categorii, în funcţie de motivul pentru care s-au alăturat Statului Islamic sau altor grupări teroriste.

Statut – aceştia vor să aibă o poziţie socială mai bună, fiind motivaţi în principiu de bani şi de o anumită apreciere a celor din jur.
Identitate – se simt izolaţi, străini, în mediul iniţial din care fac parte, aşa că încearcă să se identifice cu un alt grup, iar islamul le oferă aceasta posibilitate.
Răzbunare – se consideră membri ai unei comunităţi nedreptăţite de către Occident.
Salvare – se alătură Statului Islamic, pentru că au impresia că astfel li se vor ierta păcatele anterioare.
Responsabilitate – unele persoane se alătură ISIL pentru a-şi putea susţine financiar familia.
Adrenalina – aceşti oameni merg să lupte în rândurile Statului Islamic pentru aventură.
Ideologie – vor să îşi impună convingerile despre islam în faţa altora.
Dreptate – răspund la acţiuni pe care le consideră nedrepte.
Moarte – aceşti oameni probabil au suferit traume sau pierderi importante în viaţa lor şi consideră că moartea este singura cale de scăpare, dar cu o reputaţie de martir în loc de sinucigaş.

De asemenea, s-a mai descoperit că motivaţiile susţinătorilor ISIL variază în funcţie de ţara de origine a acestora. Studiul a arătat că luptătorii străini din zone precum Statele Unite şi Europa de Vest, de obicei, se confruntă cu o criză de identitate, o dorinţă de recunoaştere pe care Statul Islamic le-o poate oferi.

În schimb, luptătorii sunniţi, în special din Siria şi Irak, sunt motivaţi de partea financiară şi de statut. „Luptătorii interni cred că au misiunea de a-şi apăra comunitatea, dar au şi interese personale, cum ar fi banii sau să rămână în viaţă”, potrivit raportului citat.

Întrucât banii reprezintă o motivaţie puternică în rândul celor care se alătura Statului Islamic, tăierea izvorului de bani al jihadiştilor, şi anume afacerile ilegale cu petrol, va diminua acest fenomen.

Mai multe ţări occidentale au început, după atentatele de la Paris, să bombardeze în forţă infrastructura petrolieră a reţelei teroriste, în speranţa că, odată cu ea, va fi distrusă şi gruparea Statul Islamic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...