De ce nu va fi Hillary Clinton președintele Americii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Abia și-a anunțat intenția de a intra în cursa pentru Casa Albă și analiștii deja sunt siguri că fostul Secretar de Stat american Hillary Clinton nu va câștiga alegerile prezidențiale din 2016.

O spune Gleb Kuznetsov, unul dintre principalii comentatori politici de la Moscova, critic al regimului condus de Vladimir Putin, într-un editorial publicat pe site-ul Moscow Times.

Specialistul precizează că analiștii au oferit nenumărate explicații pentru eșecul lui Hillary Clinton – de la înfrângerile politice anterioare sau informațiile compromițătoare care au apărut despre ea de-a lungul deceniilor până la faptul că a reușit cumva să piardă în 2008 în față lui Barack Obama, cu toate că intrase în competiția electorală ca favorită.

Însă există o explicație de departe mai simplă: Hillary Rodham Clinton pur și simplu nu este „plăcută”, în opinia expertului. Clinton poartă pe față un zâmbet „calculat la rece”, pentru a crea impresia unei persoane simpatice, la fel ca mulți alți intelectuali și persoane cu funcții înalte care simt că trebuie să coboare la nivelul „oamenilor normali” pentru a primi ok-ul acestora, continuă Kuznetsov.

Clinton nu reușește însă să fie simpatică. Un om trebuie să se nască așa. Calitatea de a fi plăcut provine din genele tale, nu din locurile prin care ai fost școlit. Firește, îți poți dezvolta orice fel de trăsătură, însă oamenii simt diferența dintre sinceritate și falsitate.

Oricât de multe calități ar avea Hillary Clinton, cert este că nu a reușit să se facă plăcută. Problema este că toți președinții americani din istoria recentă au avut această calitate, au avut carismă – John Kennedy, Ronald Reagan, Bill Clinton, George W. Bush și Jimmy Carter. La fel și actualul lider al Statelor Unite, Barack Obama.

Dacă nu ești un personaj simpatic, chiar dacă ai o minte strălucită ca fostul vicepreședinte american Al Gore sau o experiență politică formidabilă ca foștii președinți Richard Nixon și George H.W. Bush, nu poți sfârși în Biroul Oval, arată analistul.

Un exemplu care ilustrează perfect ipoteza specialistului rus este campania pentru prezidențialele din 1980, când George W. Bush a candidat împotrivă lui Ronald Reagan, primul călătorind sute de mii de kilometri și având în jur de 850 de apariții publice. Cum contracandidatul sau era mai carismatic, Bush a pierdut alegerile.

Pentru a câștiga alegerile în ziua de astăzi, un candidat trebuie să fie o persoană de treabă pe care oamenii simpli ar invita-o cu plăcere la cină, cu care s-ar bucura să stea de vorba, mai spune analistul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...