Curtea Europeană de Justiție: Reîntregirea familiei în UE ar putea fi făcută în urma promovării unui examen de integrare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele membre pot să impună resortisanţilor ţărilor terţe obligaţia de a promova un examen de integrare civică înainte de reîntregirea familiei, însă exercitarea acestui drept nu trebuie să fie făcută imposibilă sau excesiv de dificilă, conform unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Conform unui comunicat de presă al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), măsurile de integrare nu trebuie să aibă drept scop selecţionarea persoanelor care vor putea să îşi exercite dreptul la reîntregirea familiei, ci facilitarea integrării acestora din urmă în statele membre, informează Mediafax.

„Circumstanţe individuale particulare, precum vârsta, nivelul de educaţie, situaţia financiară sau starea de sănătate trebuie să fie luate în considerare, pentru a-i scuti pe membrii de familie vizaţi de obligaţia de a promova un examen de integrare atunci când, din cauza acestor circumstanţe, se dovedeşte că aceştia din urmă nu sunt în măsură să susţină examenul respectiv sau să îl promoveze. În caz contrar, în astfel de împrejurări, o asemenea obligaţie ar putea să constituie un obstacol dificil de depăşit pentru a face efectiv dreptul la reîntregirea familiei”, potrivit sursei citate.

O directivă a Uniunii Europene stabileşte condiţiile pentru exercitarea dreptului la reîntregirea familiei pe care îl au resortisanţii ţărilor terţe care au reşedinţa în mod legal pe teritoriul statelor membre.

În Ţările de Jos, bunăoară, legislaţia relevantă subordonează dreptul la reîntregirea familiei condiţiei privind promovarea unui examen de bază de integrare civică. Acest examen cuprinde un test de limbă neerlandeză vorbită, un test de cunoaştere a societăţii olandeze, precum şi un test de verificare a capacităţii de a citi şi de a înţelege un text scris.

„Testele se desfăşoară la o ambasadă sau la un consulat general din ţara de origine sau din ţara în care se află reşedinţa permanentă a membrului de familie al susţinătorului reîntregirii şi se efectuează prin utilizarea unui telefon conectat direct la un calculator vorbitor. Sunt prevăzute excepţii pentru solicitanţii care se află în incapacitate îndelungată de a susţine examenul din cauza unui handicap fizic sau psihic sau în cazurile în care respingerea cererii ar putea să conducă la o nedreptate gravă”, conform CJUE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...