Cum se explică uriașa popularitate a lui Vladimir Putin, țarul care n-are habar de nimic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rușii sunt tot mai afectați de deteriorarea situației economice, scăderea veniturilor și creșterea prețurilor. Un recent sondaj al companiei de stat VTsIOM relevă că s-a schimbat comportamentul consumatorilor.

Numărul respondenților care au trecut la achiziția de mâncare și produse mai ieftine a crescut la 53% în iulie față de 38% în ianuarie 2015. Numărul celor nevoiți să renunțe la unele achiziții a crescut de la 39% la 52% în aceeași perioadă, scrie The Moscow Times.

Chiar și în aceste condiții, oamenii nu se revoltă. Potrivit VTsIOM, doar 10% dintre ruși își țin economiile în valută.

Mai mult, relevă Public Opinion Foundation, din cei 35% care au ceva bani puși deoparte, 92% și-i țin în ruble. În general, rușii preferă să folosească rubla, indiferent dacă au economii sau nu.

Deși devalorizarea rublei în decembrie anul trecut a dus la o înrăutățire a situației economice, majoritatea rușilor nu reacționează la prețul petrolului sau rata de schimb valutar, ci la prețul produselor de bază și al utilităților. Aceștia reacționează reducând consumul și făcându-și stocuri de mâncăruri ieftine.

În același timp, rușii se simt mândri de țara lor, chiar dacă mândria nu se bazează pe realitate.

Cel mai recent sondaj al Levada Center cu privire la credibilitatea autorităților relevă că doar 4% dintre ruși cred că oficialii spun mereu adevărul, 13% consideră că în general spun adevărul, 34% că „uneori spun adevărul și uneori mint” și 41% că mint aproape tot timpul.

Cu toate acestea, una e dacă cetățenii obișnuiți nu primesc informații corecte, alta este dacă președintele țării nu are acces la adevăr. Din același sondaj reiese că rușii cred că președintele Vladimir Putin nu este informat complet și corect de către consilierii săi, în vreme ce doar 31% cred că este bine informat – așa-zisul fenomen „țar bun, boieri răi”, remarcat de sociologi.

În mod remarcabil, popularitatea „țarului bun” a crescut exponențial în vreme ce „boierii răi” rămân nepopulari.

Potrivit acestei logici, Vladimir Putin a ridicat Rusia, care până la el stătea în genunchi, și i-a refăcut statutul de mare putere, fără a ști nici măcar jumătate din lucrurile care se petrec în țară.

Șeful departamentului de cercetare socială și culturală de la Levada Center, Alexei Levinson, crede că popularitatea record a lui Putin se datorează faptului că oamenii își exprimă, de fapt, loialitatea față de Rusia, iar Putin este simbolul Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...