Cum pot spiona guvernele iPhone-ul oricui doresc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vrei să spionezi 10 iPhone-uri fără ca deţinătorii lor să ştie? Vrei să ştii de fiecare dată când apasă o tastă, ce mesaje primesc şi unde se află? Te costă 650.000 de dolari, plus o taxă de instalare în valoare de 500.000 de dolari, iar o firmă din Israel numită NSO Group rezolvă.

Poţi spiona chiar mai multe persoane dacă doreşti, dar consultă mai întâi lista de preţuri a companiei.

NSO Group, al cărei nume este format din iniţialele celor trei fondatori ai săi, este una din companiile care vând echipamente de supraveghere ce pot înregistra toată activitatea unui smartphone, cum ar fi contactele personale sau locul în care se află utilizatorul.

Aceste instrumente pot chiar transforma telefonul într-un aparat de înregistrare, scrie Northwest Arkansas.

De când a fost fondată în urmă cu şase ani, NSO Group nu a ieşit prea mult în evidenţă. Însă, în august, s-a descoperit că sistemele sale încercau să obţină acces la iPhone-ul unui activist pentru drepturile omului din Emiratele Arabe Unite. Cercetătorii din securitate au descoperit şi o a doua ţintă, un jurnalist mexican care scrisese despre corupţia din guvernul ţării sale.

Acum, mai multe e-mail-uri interne, contracte şi oferte ale NSO Group, obţinute de New York Times, oferă o viziune rară asupra modului în care operează aceste companii din industria supravegherii secrete.

Documentele au fost obţinute de jurnalişti de la două persoane care au avut de-a face cu NSO Group, însă nu şi-au dat numele, de teama represaliilor.

Face lumea un loc mai sigur?

Compania este una din zecile de firme care pot urmări absolut tot ce face o ţintă pe smartphone-ul său. Îşi promovează agresiv serviciile în guverne şi instituţii de aplicare a legii din toată lumea.

Cei din industrie insistă că spionajul este necesar pentru monitorizarea teroriştilor şi a traficanţilor de droguri. Motto-ul NDS Group este „Facem lumea un loc mai sigur”.

Zece persoane care cunosc sectorul de vânzări al companiei, dar care au refuzat să îşi dea numele, susţin că NSO Group are un proces strict de selecţie a celor cărora îşi vinde serviciile. O comisie de etică stabileşte dacă supravegherea unei anumite ţinte respectă drepturile omului.

Însă criticii spun că tehnologia companiei a fost, de asemenea, folosită pentru a urmări jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului.

„Asta nu se verifică. Odată ce sistemele NSO sunt vândute, guvernele le pot folosi cum vor. NSO poate spune că încearcă să facă lumea un loc mai sigur, dar, totodată, face lumea un loc mai supravegheat”, a declarat Bill Marczak, cercetător la University of Toronto’s Munk School of Global Affairs.

Tehnologia NSO Group este la mare căutare, mai ales acum când companii precum Apple, Facebook şi Google folosesc metode tot mai puternice de criptare, pentru a proteja datele utilizatorilor, iar asta face mai dificil pentru agenţiile guvernamentale să monitorizeze suspecţi.

Vulnerabilităţile erorilor de soft

Însă echipamentele NSO Group reuşesc să spargă mesajele criptate, prin exploatarea unor erori de soft sau prin ademenirea utilizatorilor să dea click pe texte care conţin linkuri virusate. Când cercetătorii au descoperit practicile NSO Group în august, firma se folosise deja de trei bug-uri din sotfware-ul Apple.

NSO Group operează la limita legalităţii – sau mai bine spus într-o zonă în care nu prea e clar ce e legal şi ce nu – şi lasă la alegerea companiilor şi guvernelor cât de mult sapă în viaţa personală a ţintelor.

Din moment ce este o firmă privată, nu se cunosc prea multe despre finanţele NSO Group, însă este clar că afacerea creşte şi are contracte din Europa până în Mexic, acesta din urmă plătind companiei peste 15 milioane de euro pentru trei proiecte desfăşurate pe trei ani.

Zamir Dahbash, un purtător de cuvânt al NSO Group, susţine că produsele lor nu ajung decât la guverne şi sunt folosite doar în investigaţii pentru terorism sau alte infracţiuni. Nu a comentat, însă, informaţiile legate de contractele cu Mexic şi Emiratele Arabe Unite.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...