Cum au scăpat de pedeapsă, în urmă cu 70 de ani, naziştii de la Auschwitz

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noi dezvăluiri ies la iveală despre Oskar Groning, fostul contabil de la Auschwitz condamnat în această săptămâna la patru ani de închisoare.

Documente descoperite abia acum arată că fostul contabil nazist ar fi trebuit să fie condamnat în urmă cu 70 de ani. Cum era debutul Războiului Rece, Groning a scăpat de justiție datorită unor intervenții „la nivel înalt” din SUA, scrie The Guardian.

Citeşte şi: Un fost nazist, în vârstă de 94 de ani, condamnat la patru ani de închisoare

Cercetătorii au luat la puricat arhivele Comisiei pentru crime de război din cadrul Națiunilor Unite și au descoperit că fostul nazist urma să fie pus sub urmărire penală, în calitate de suspect, în urmă cu șapte decenii.

Groening a scăpat de justiție, până în această săptămână, când fostul contabil SS de la Auschwitz, în vârstă de 94 de ani, a fost condamnat pentru complicitate la uciderea a 300.000 de evrei. Acesta a fost, cel mai probabil, ultimul proces al unui nazist acuzat de ororile de la Auschwitz.

Deși Groning nu a ucis pe nimeni în timp ce lucra la tabăra din Polonia ocupată de naziști în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, procurorii au susținut în fața instanței că Groning a gestionat banii naziștilor și a sprijinit un regim responsabil de uciderea în masă a evreilor.

Groening și-a recunoscut vina morală și a spus că magistrații trebuie să stabilească responsabilitatea sa legală. Procesul a stârnit o mulțime de controverse. „Niște ‘rotite’ mici în cadrul unei mașinării monstruoase, care nu au participat activ la crime, pot fi acuzate de ucidere?” – aceasta a fost întrebarea de pe buzele tuturor. Instanța a stabilit că Groning este vinovat și trebuie să facă patru ani de închisoare.

Citeşte şi: Mărturii înfiorătoare ale unui fost gardian de la Auschwitz: Cum erau tratați evreii

A susținut concerte și „a mâncat bine”

Forțele britanice l-au capturat pe Groning la finalul războiului și documentele arată că, probabil într-un act de răzbunare, inițial l-au închis într-un vechi lagăr nazist. Ulterior, Groning a ajuns în Marea Britanie, unde a fost obligat să muncească. A fost însă „hrănit bine” și „a primit bani pentru munca depusă”.

Timp de patru luni, el s-a alăturat unui cor și a susținut concerte prin țară. A cântat imnuri germane și cântece tradiționale britanice.

Nu a scăpat, însă, de justiție. Dan Plesch, de la Universitatea din Londra, a descoperit că numele lui Groning apare în documente din arhivele Comisiei pentru crime de război din cadrul Națiunilor Unite, datate 6 martie 1947.

Într-un dosar al anchetatorilor, la rubrica „locul și data presupusei crime”, este trecut „Auschwitz 1940-1945”. Cuvintele „complicitate la crimă și rele tratamente” sunt scrise dedesubt.

Citeşte şi: Mărturiile unei supraviețuitoare de la Auschwitz: Cum a scăpat de camera de gazare

Groening este înregistrat ca „suspect comun” – termen folosit de anchetatori pentru a desemna complicitatea la fapte precum „uciderea în camerele de gazare, incinerarea oamenilor de vii, folosirea prizonierilor drept cobai pentru experimente medicale, bătăi, tortură, foamete și abuz”.

Groning era al 137-lea într-o listă de 300 de persoane suspectate sau inculpate pentru crime de război la Auschwitz.

Potrivit lui Plesch, care a descoperit documentele, achetatorii se așteptau atunci ca, în apărarea sa, Groning să invoce faptul că „a urmat ordinele”.

Arhivele conțin liste de rechizitorii aprobate la nivel internațional pentru crime de război. 16 state, inclusiv Marea Britanie și SUA, au lucrat împreună la Londra la anchetarea a mai bine de 36.000 de cazuri.

La 24 aprilie 1947, Sir Robert Craigie, un oficial al Ministerului britanic de Externe, le-a spus autorităților să claseze dosarele. Ordinul venea de la „vârful politic din Occident”.

Citeşte şi: Cum a scăpat de judecată unul dintre cei mai căutaţi nazişti din istorie

„Prioritatea era atunci reconstruirea Germaniei”, a explicat Plesch. În 1950, toți suspecții arestați au fost eliberați, o decizie luată în ciuda opoziției feroce a unor țări precum Polonia și Iugoslavia.

„A fost o enormă greșeală care a făcut ca anticomunismul să însemne, într-o oarecare măsură, eliberarea naziștilor”, a spus Plesch.

Lecție de iertare de la o româncă

În timpul procesului lui Oskar Groning, o româncă de 81 de ani, care a supraviețuit Holocaustului, a oferit o incredibilă lecție despre iertare. Ulterior, la finalul ședinței de judecată, Eva Mozes s-a îndreptat către fostul membru al SS, căruia i-a transmis că-l iartă, iar fostul gardian nazist a sărutat-o pe obraz.

Săptămâna aceasta, când Groning a fost condamnat la patru ani de închisoare, Eva Mozes s-a declarat „dezamăgită” de decizia instanței.

Citeşte şi: Schindler de Suedia: Povestea contelui care a salvat mii de evrei şi a sfârşit ucis tot de ei


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...