Cum ar trebui NATO să răspundă războiului hibrid

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De peste un an, Rusia lucrează la golirea de conţinut a fundamentelor securităţii europene. În faţa asaltului rusesc, NATO trebuie să se pregătească pentru respingerea unei agresiuni hibride, spune Matthew Kroenig, profesor la Universitatea Georgetown într-un interviu pentu adevărul.ro.

Astfel, continuă expertul, războiul de gherilă, operaţiunile de insurgenţă şi chiar armele nucleare tactice ar putea juca un rol în apărarea statelor NATO vulnerabile.

„De peste un deceniu, strategii occidentali argumentează că potenţialii adversari vor căuta să compenseze supremaţia militară convenţională deţinută de SUA şi NATO prin provocări asimetrice la ambele capete ale spectrului conflictului (de mică şi mare intensitate). Este exact ceea ce face Rusia astăzi, contestând status-quo-ul, printr-o multitudine de mijloace de mică intensitate, deopotrivă convenţionale şi neconvenţionale, pentru ca în acelaşi timp să descurajeze o intervenţie din afară prin ameninţări timpurii de escaladare nucleară a conflictului”, a declarat Kroenig.

Aliaţii estici trebuie să devină cât mai puţin digerabili cu putinţă în eventualitatea unei ocupaţii ruse. Forţele locale ar trebui să se antreneze pentru războiul de gherilă şi, dacă este necesar, să desfăşoare operaţiuni de insurgenţă împotriva forţelor ruse, spune expertul.

„Rusia a plasat armele nucleare în centrul strategiei sale de apărare şi intenţionează să efectueze atacuri nucleare „de-escalatorii”, la începutul unei crize, pentru a forţa sfârşitul conflictului în condiţii avantajoase Moscovei. NATO trebuie să dezvolte un răspuns nuclear credibil în faţa unui atac nuclear limitat şi nu este deloc clar că are în prezent aşa ceva. Trebuie, prin urmare, să avem în vedere noi opţiuni nucleare sub-strategice, în scopul descurajării unei agresiuni nucleare ruseşti”, a conchis profesorul şi seniorul fellow la Atlantic Council.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...