Cum ar putea România intra în război cu Rusia, pentru Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un analist ucrainean este de părere că România este capabilă să se lupte cu Rusia, pentru Republica Moldova.

Thomas Theiner, scriitor și manager de producție, care a lucrat la o filială a celei mai mari companii de film din Ucraina, scrie, pentru EuroMaidanPress că, spre deosebire de alte țări, România este ferită de un atac al Rusiei.

Citeşte şi: Rusia amenință România în legătură cu creșterea prezenței NATO; Reacția lui Ponta

„Spre deosebire de Estonia, Letonia și Lituania, care au început să se pregătească pentru o invazie rusească, spre deosebire de Suedia, care încă nu crede că Gotland poate fi o țintă pentru mașina de război a lui Putin, și spre deosebire de Polonia, care știe că va fi lovită de Putin în același timp cu țările baltice, România e ferită de un atac rusesc”, scrie acesta.

Theiner continuă arătând că „nici cei mai înfocați lideri naționaliști ruși nu văd România ca parte a Marelui Reich rusesc și România nu are niciun teritoriu care să-i fie necesar lui Putin pentru a-și securiza cuceririle”.

Sursa citată scrie că Guvernul și conducerea militară a României cunosc această situație și totuși, în ultimele 12 luni, au sporit cheltuielile pentru Apărare la un nivel mai mare decât orice alt membru NATO: de la 1,36% din PIB în 2014, la 1,7% în 2015 și se va ajunge la 2% până în 2017. Nici acest nivel nu este suficient, după cum arată un acord între partidele politice și președintele Klaus Iohannis semnat în ianuarie 2015 și care stabilește păstrarea nivelului de 2% din PIB pe parcursul unui deceniu și creșterea acestuia dacă resursele o permit.

Citeşte şi: Rusia amenință statele vecine: Țările care dețin elemente antirachetă vor deveni ținte

Thomas Theiner susține că România ar cheltui și mai mult decât atât pentru apărare, dacă nu ar fi constrânsă de acordul cu FMI. Asta pentru că România înțelege că va fi nevoită să se lupte cu trupele ruse pe sol ucrainean, că va trebui să scufunde flota rusească la Marea Neagră și că trebuie să se pregătească pentru atacuri cu rachete rusești, inclusiv rachete cu focos nuclear. Toate dintr-un singur motiv, Moldova.

Scriitorul detaliază lunga istorie a relației complicate dintre România și Rusia și ajunge până la momentul din urmă cu trei săptămâni, când ministrul moldovean al Apărării, Viorel Cibotaru, a avertizat că Moldova riscă, dacă continuă pe calea spre UE, un război hibrid instigat de Rusia.

Cibotaru a admis că armata Moldovei este nepregătită în fața oricărui tip de atac rusesc. „Dacă Putin dorește să atace Moldova dinspre Transnistria, sau serviciile de informații instrumentează o revoltă în Găgăuzia, Moldova nu poate respinge atacul, cel puțin nu fără ajutor din partea României”.

Citeşte şi: Corina Crețu: România trebuie să ajute Republica Moldova să se dezvolte

Dacă România va ajuta Moldova, Putin are pretextul să deschidă un coridor către Transnistria prin trimiterea de forțe ruse în Odesa, ceea ce înseamnă că va fi un război între Rusia pe de o parte și Ucraina, România și Moldova pe altă parte.

Sau Putin ar putea să nu mai aștepte un pretext și să atace direct Ucraina, fie prin trimiterea de trupe în Odesa pentru a deschide un coridor cu Transnistria, fie printr-un atac la Mariupol pentru a deschide un coridor către Crimeea, scrie sursa citată.

Oricum ar fi, România va interveni pentru a-și salva cetățenii din Moldova de încă un secol de sclavie în Rusia. Și din acest motiv România se pregătește să se lupte cu trupele ruse în Odesa, să scufunde flota rusă la Marea Neagră, se gândește cum să înfrângă capetele de pod ale rușilor de pe partea estică a Nistrului și este recunoscătoare SUA că au instalat sistemul antirachetă pe teritoriul său.

Citeşte şi: Militarii moldoveni, alături de cei ai NATO, la misiunea „Wind Spring 15” din România


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...