Cum ar fi să pună Statul Islamic mâna pe bombă atomică?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Perspectiva în care adepţii Statului Islamic sau ai altei grupări teroriste ar avea acces şi cunoştinţele necesare pentru a folosi o armă nucleară a devenit un motiv de îngrijorare pentru guvernul britanic.

Michael Fallon, secretarul Apărării din cabinetul Cameron, a admis că un astfel de scenariu reprezintă o îngrijorare evidentă pentru oficialii din Marea Britanie, care stau acum cu spaima în sân, relatează ziarul The Independent.

Cu ochii pe exporturi

Pentru moment, britanicii nu pot decât să impună condiţii draconice în privinţa exportului de tehnologie care ar putea fi folosită de grupările teroriste pentru a face o bombă nucleară.

„Este cu siguranţă un motiv de îngrijorare că vom vedea actori ne-statali cu posibilităţi financiare şi cunoştinţe tehnice care ar putea să pună mâna pe o armă nucleară. De aceea şi menţinem o serie de criterii dure în ceea ce potriveşte exportul tehnologiilor care ar putea fi folosite la un astfel de dispozitiv şi suntem mereu în gardă”, a explicat Michael Fallon.

La sfârşitul acestei luni, marile puteri militare ale lumii vor participa la Washington la un summit pe tema pericolului terorismului nuclear, al patrulea de acest tip din 2010 şi până în prezent.

În Strategia de Apărare a Marii Britanii din 2015 se menţionează că riscul unui atac terorist cu arme nucleare, chimice sau biologice va creşte în anii următori.

Graniţe strânse

Secretarul de Interne, Theresa May, a anunţat că, în urma atentatelor teroriste din Bruxelles, au fost adoptate măsuri mai dure de securizare a graniţelor Regatului Unit.

Numărul ofiţerilor britanici din porturile care primesc pasageri din Franţa şi Belgia a fost crescut, iar verificarea maşinilor care intră în ţară a devenit o operaţiune constantă a poliţiştilor de frontieră.

De asemenea, 34 de milioane de lire vor fi alocate în acest an pentru a spori capacitatea de reacţie a forţelor poliţieneşti în cazul unui atentat de genul celui petrecut în Paris pe 13 noiembrie 2015.

Măsurile nu vor fi aplicate doar în Londra, oficialii britanici manifestând temeri şi în privinţa securităţii localnicilor din Manchester sau Merseyside.

Totodată, May s-a arătat deranjată de replica lui Donald Trump referitoare la pasivitatea comunităţilor musulmane faţă de fenomenul radicalizării unor practicanţi ai Islamului.

„Oamenii din comunităţile musulmane din Marea Britanie sunt la fel de îngrijoraţi ca şi ceilalţi cetăţeni atât pentru atacurile petrecute, cât şi pentru pervertirea islamului într-o ideologie care conduce la violenţă”, a explicat Theresa May.

Comisarul adjunct Neil Basu din cadrul Serviciului de Combatere a Terorismului a avut o reacţie similară faţă de ideile exprimate de Donald Trump, afirmând că acestea „pot fi folosite de terorişti pentru a semăna mai multă ură”.

Calea către pace

Membrii Comitetului de Afaceri Externe din Parlamentul Britani au emis un raport în care subliniază că una dintre principalele ţinte în politica externă a Regatului Unit trebuie să fie asigurarea unui teren favorabil pentru derularea negocierilor de pace din Siria.

Crispin Blunt, preşedintele comitetului, a avertizat că ar fi împotriva intereselor Marii Britanii ca negocierile de pace de la Geneva să eşueze, menţionând şi că guvernul britanic poartă responsabilitatea pentru comportamentul de care vor da dovadă grupările rebele ale opoziţiei siriene susţinute de Londra.

De asemenea, raportul arată că luptele duse de Turcia împotriva kurzilor din Siria şi Irak subminează ofensiva globală împotriva Statului Islamic, kurzii dovedindu-se până în prezent cei mai capabili luptători împotriva teroriştilor.

În raport se cere guvernului Cameron să facă lobby pe lângă Ankara pentru a înceta „rolul distructiv pe care Turcia îl are în procesul politic din Siria”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...