Coreea de Sud își reia campania de propagandă la frontiera cu Nordul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coreea de Sud a reluat vineri difuzarea mesajelor de propagandă la frontiera sa cu Nordul ca răspuns la ultimul test nuclear desfășurat de Phenian, a anunțat Ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit AFP.

„Emisiunile au fost reluate la prânz” (03.00 GMT), a declarat un responsabil din cadrul ministerului.

Reluarea acestei campanii, care în august a suscitat amenințări cu represalii militare nord-coreene, intervine în timp ce comunitatea internațională încearcă să găsească răspunsul eficient la anunțul făcut de Phenian, miercuri, că a testat cu succes o bombă cu hidrogen.

Puternicele difuzoare situate la frontiera intens militarizată dintre cele două țări difuzează un program eclectic alcătuit din muzică pop, buletine meteo, informații sau critici la adresa regimului nord-coreean.

Această metodă de război psihologic își găsește originea în perioada conflictului deschis dintre cele două țări (1950-1953), când unități mobile echipate cu difuzoare se deplasau de-a lungul unei linii de front extrem de schimbătoare. Ea poate părea învechită însă este foarte eficientă.

Aceste mesaje de propagandă din vara trecută, într-un context de puternice tensiuni între cele două Corei, au înfuriat Phenianul, care a amenințat cu tiruri de artilerie pentru a face să tacă difuzoarele.

În cele din urmă, Seulul le-a oprit în cadrul unui acord, la sfârșitul lunii august, care a permis stoparea unei escaladări periculoase ce amenința să degenereze într-un conflict armat.

Anunțul unui nou test nuclear a provocat o cascadă de condamnări internaționale, cu toate că majoritatea experților se îndoiesc că mecansimul testat a fost o bombă cu hidrogen, cum pretinde Phenianul.

Au fost lansate numeroase consultări diplomatice, în urma unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU care a promis să înăsprească lista de sancțiuni impuse Coreii de Nord după precedentele sale teste (2002, 2009 și 2013).

Atenția se îndreaptă în special asupra principalului aliat al Phenianului, China, care, dacă a condamnat testul nuclear, nu a arătat până în prezent că este pregătită să aprobe o înăsprire semnificativă a sancțiunilor contra Coreii de Nord.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...