Cine stă în spatele Nataliei Politov-Cangaș?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ceea ce face astăzi Natalia Politov-Cangaș pentru a-și păstra funcția de director al Victoriabank, comunitatea bancară apreciază drept comportament care vine în contradicție cu toate normele de etică din sistemul bancar.

În opinia experților, Politov-Cangaș, bancherul care s-a făcut de rușine și căruia i-au fost suspendate atribuțiile, demonstrează încă o dată că a fost înlăturată pe bună dreptate: scopul pe care-l urmărește acum nu are nimic în comun cu interesele băncii, și nici cu interesele deponenților și acționarilor. Acțiunile sale sunt îndreptate pentru a-și păstra funcția de conducere pentru a îndeplini adevăratul scop – de a fi o piesă importantă în mașinăria atacurilor raider.

Aceste atacuri, așa cum reamintesc experții, au început încă în 2010 și 2011 și despre care au anunțat mai multe instituții media de la noi și fostul premier Vlad Filat. Amintim că în acea perioadă, după mai multe abateri din partea slujitorilor lui Themis, executorilor judecătorești și altor funcționari, acționarii de drept au fost lipsiți de acțiunile lor de la Victoriabank, dar și de la Banca de Economii și Asito. O dovadă clară că în spatele acestor atacuri se află același autor și aceeași strategie este participarea aceluiași executor judecătoresc- Gheorghe Boțan. Anume el în 2010 și 2011 a participat la atacurile raider asupra Victoriabank și Asito.

Atunci, la nivelul Ministerului Justiției, conducerea și-a luat asupra sa responsabilitatea de a se lămuri cu persoanele implicate în atacurile raider. Ministerul Justiției, în persoană, trebuia să pedepsească judecătorii și executorii judecătorești care au fost implicați în atacurile raider. Dar nu au fost realizate investigații și nu a fost întreprins nimic pentru a identifica vinovații.

Istoria se repetă, așa încât toate reformele judecătorești, pentru care au fost alocate 50 milioane și care s-ar fi desfășurat în ultimii trei ani, pot fi declarate pseudoreforme. Ministrul Efrim și ceilalți funcționari, care trebuia să soluționeze situația în urmă cu trei ani, în realitate ei îi protejează pe raideri și le sunt complici. Executorul judecătoresc Gheorghe Boțan se află în subordinea directă a ministrului Efrim, nu realizează acțiuni fără ca acesta să fie la curent. Dacă nu era așa, Boțan era pedepsit încă în 2011, cel puțin cu privarea de licență. “Neînfricarea” sa este explicată de o protecție serioasă din partea organelor, la fel ca și “neînfricarea” Nataliei Politov-Cangaș. Același Boțan atacă din nou Victoriabank.

Experții acordă atenție la faptul că după șirul de atacuri raider, Politov-Cabgaș a rămas la conducerea băncii, ceea ce confirmă participarea ei la “gașca” care folosește corupția ca armă.

Se creează impresia că bancherul se ține de funcția sa cu ambele mâini, chiar dacă reprezentanții acționarilor au informat-o că au decis să nu mai prelungească contractul cu ea, contract care expiră la 25 septembrie 2014. În pofida acestui fapt, Politov-Cangaș primește o decizie judecătorească care îi permite să mai rămână în funcție încă o lună pentru a duce la bun sfârșit scopul ei raider. Și aceasta în contextul în care acționarii băncii i-au dat o notă proastă pentru activitate, care a adus băncii rezultate proaste. Bancherul se ține cu dinții și cu unghiile de funcția sa.

Asistăm la continuarea atacurilor, care pot fi numite raider, în exemplul Nataliei Politov-Cangaș. Ea, folosind aceleași tactici raider, prin intermediul sistemului judecătoresc, primește decizii fulger (pregătite din timp și semnate înainte ca Consiliul să o anunțe oficial despre decizia luată) și încearcă să păstreze controlul total asupra băncii, în care nicio acțiune nu-i aparține.

Judecătoria Buiucani s-a deosebit dintotdeauna prin deciziile ciudate, legate de structurile corupte. Și nici de data aceasta nu a făcut o excepție. Procesul Nataliei Politov-Cangaș în aceeași zi ajunge la judecătoare, care, în pofida faptului că are alte cazuri care stau cu lunile pe rafturi, este gata să emită decizia de care avea nevoie Politov-Cangaș. O astfel de rapiditate ne duce la suspiciunea: Nu este oare angajată Vasilisa Muntean? Nu vedem noi aici un exemplu despre cum un judecător acționează conform indicațiilor de sus?

Încercați să demonstrați după aceasta că nu avem de a face cu o rețea unită – Politov-Cangaș, Muntean, Boțan, toți sunt legați cu aceeași ață.

Actualii acționari ai abăncii – două bănci mari din Europa – BERD și AlfaBank, dar și alți investitori străini care dețin părți importante în capitalul băncii – nici nu bănuiesc cât de departe totul a mers în cazul Nataliei Politov-Cangaș. Și aceasta – în cazul celei de-a doua bănci ca importanță din Moldova? Acea Moldovă care de curând a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care a aprobat măsuri de luptă împotriva corupției? Nu se află oare situația la același nivel în care era în 2010-2011, nu sunt oare fictive rapoartele UE privind lupta împotriva corupției? Atacurile raider, care aveau loc atunci, continuă și acum.

Noi mimăm pentru Uniunea Europeană lupta împotriva corupției, inclusiv în sistemul judecătoresc, dar pe cine putem păcăli? În realitate sunt pedepsiți judecători care sunt implicați în abateri minore, cum ar fi mită de 200 euro, dar cei mai importanți și corupți jucători înfloresc. Mai mult ca atât, rugina ajunge tot mai adânc în justiția moldovenească: judecători care nu vor să se supună și ajung să fie amenințați, să rămână fără imunitate și care, într-un final, aleg să-și depună demisia. Persoanele fidele sistemului corupt rămân în locurile lor și îndeplinesc în continuare indicațiile raiderilor.

Evident aceasta acționează negativ la imaginea Moldovei în ochii Uniunii Europene. Conducerea Republicii Moldova trebuie să-și scoată ochelarii negri pe care îi poartă și să vadă, în sfârșit, că în țară se dezvoltă scheme de corupție, create de raideri. E timpul să nu se mai prefacă în fața europenilor că situația e sub control.
Investitorii străini sunt șocați de evenimentele din ultima vreme, dar Banca Națională se preface că acțiunile Nataliei Politov-Cangaș corespund eticii conducerii unei bănci, în timp ce prim-ministrul spune că nu poate să facă nimic cu raiderii…

Nimeni nu se va mira dacă după eliminarea Nataliei Politov-Cangaș se va găsi un nou angajator. Poate acum e timpul să fie atrasă atenția la metodele ei de lucru? Cine vrea ca acțiunile sale să fie conduse de raideri? Cine ar vrea să semneze un contract de muncă cu un subordonat care nu se lasă de funcția sa cu niciun preț? Dacă sunt doritori, adresați-vă la Politov-Cangaș, dar mai târziu să nu vă plângeți că top-managerii țării fac de rușine sistemul financiar.

Valerii Neizvețkii


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...