CEDO condamnă Turcia pentru că a încercat să identifice sursele de informație ale unor jurnaliști

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marți Turcia pentru încălcarea dreptului de liberă exprimare, după ce Ankara a încercat să identifice sursele de informație ale jurnaliștilor unei publicații de opoziție, care a dezvăluit practici ale forțelor armate, informează AFP.

CEDO a apreciat că ingerința în activitatea acestor jurnaliști nu ‘era necesară într-o societate democratică’ și este de natură să ‘descurajeze toate sursele potențiale să ajute presa să informeze publicul asupra unor probleme de interes general, inclusiv cele care vizează forțele armate’.

Judecătorii au condamnat Ankara să achite cu titlu de daune morale sume cuprinse între 500 și 2.750 de euro celor șase jurnaliști care au sesizat Curtea, în noiembrie 2007.

Articolul lor, publicat în săptămânalul Nokta, a scos la iveală existența unui sistem de clasificare a jurnaliștilor favorabili sau în opoziție față de forțele armate, ceea ce permitea armatei turce să-i urmărească pe unii jurnaliști pentru activități pe care aceștia le organizau.

În aprilie 2007, autoritățile turce au percheziționat birourile publicației și au transferat datele de pe 46 de computere, pentru a-i identifica pe angajații care au lansat alerta în acest caz.

În decizia sa, CEDO admite că un caracter confidențial al informațiilor asupra funcționării interne a forțelor armate poate fi justificat, dar subliniază că ‘o asemenea confidențialitate nu trebuie protejată cu orice preț’ și califică acțiunea autorităților turce drept ‘disproporționată’.

În opinia CEDO, articolul în cauză era, de asemenea, „foarte pertinent în dezbaterea asupra discriminării mass-media de către organele de stat” și de natură să „contribuie la dezbaterea publică asupra relațiilor dintre forțele armate și politic”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...