Ce sunt uraganele și cum se formează

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uraganul este un ciclon tropical sau un vânt foarte puternic cu acțiune distrugătoare, însoțit adesea de ploi torențiale, conform DEX 2009.

Uraganele iau naștere atunci când o furtună se deplasează deasupra oceanului. În contact cu apa mai caldă (cel puțin 26,5 grade Celsius), energia furtunii crește și astfel se formează un vânt circular care, dacă depășește 119 km/h, este considerat uragan. Uraganele apar în oceanele Atlantic, Pacific și Indian la latitudini de 10-30 de grade și au denumiri diferite, în funcție de regiune. Durata unui uragan poate fi de la o zi la o lună, în funcție de cantitatea de energie înmagazinată.

Studii realizate de meteorologi, folosind modele matematice, au ajuns la concluzia că dacă temperatura la nivelul mării în nord-vestul Oceanului Pacific ar crește cu aproximativ 2,2 grade Celsius, valoarea maximă a intensității vânturilor într-un uragan puternic va crește cu 5-12%.

Intensitatea uraganelor se măsoară conform scalei Saffir-Simpson, pe cinci niveluri. Un uragan de categoria 1 are o viteză a vântului cuprinsă între 119 și 153 km/h, iar unul de nivel 5 depășește 251 km/h, putând produce efecte devastatoare: copaci smulși din rădăcină, vehicule și alte corpuri grele ridicate în aer, valuri foarte înalte, inundații puternice etc.

Când atinge țărmul, poate provoca pagube uriașe, afectând suprafețe de ordinul sutelor sau miilor de km pătrați, cum s-a întâmplat în 2005, când uraganul Katrina a afectat sudul SUA, cu un impact maxim asupra orașului New Orleans. În Atlanticul de nord, sezonul uraganelor începe în luna iunie și durează până în noiembrie. În ultimii ani, numărul uraganelor puternice s-a mărit, cel mai probabil din cauza încălzirii globale, precizează site-ul amintit, scrie Agerpres.

Uraganele sunt însoțite de ploi torențiale, tunete sau tornade. Valurile pot lovi zonele de coastă cu viteze de până la 300 de km pe oră. În 1970, valuri de peste 10 metri înălțime au lovit, în timpul unui uragan, regiunile de coastă ale Bangladesh-ului. Au murit atunci peste 300 de mii de persoane.

Administrația Americană pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) monitorizează permanent furtunile tropicale și transmite avertismente privind activitatea acestora precum și probabilitatea transformării lor în uragane.

Între uraganele celebre, care au provocat mari pagube, amintim Katrina, aflat în topul primelor cinci uragane ca număr de pagube și morți înregistrate în istoria SUA. Katrina s-a format deasupra arhipelagului Bahamas, la 23 august 2005, și a provocat decesul a peste 1.800 de persoane, înregistrându-se pagube în valoare de peste 100 miliarde dolari.

Uraganul Charley a durat între 9 și 15 august 2004, pornind din estul Insulelor Windward și ajungând lângă Cape Cod, Massachusetts. Pagubele provocate au fost în valoare de 14 miliarde de dolari.

Uraganul Hugo s-a produs în perioada 9-24 septembrie 1989. S-a format în largul coastelor africane, a trecut prin sud-est de Insulele Capului Verde, apoi s-a îndreptat spre Puerto Rico. A distrus proprietăți în Carolina de Sud cu o viteză a vântului de aproximativ 203 km/h.

Organizația Meteorologică Mondială este instituția care creează listele cu nume de uragane. În prezent, sunt folosite șase liste prin rotație.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...