Ce se întâmplă în corp dacă mănânci mai des sfeclă roşie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sfecla roşie consumată în stare crudă este un superaliment pentru corp. Pe cât de banală pare pe atât de mulţi nutrienţi esenţiali furnizează organismului. Descoperă câte beneficii are ea!

Sfecla roşie reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folaţi, mangan şi potasiu. De asemenea, este o sursă bună de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru şi fosfor. Chiar dacă suntem mai mult obişnuiţi să o consumăm în fiartă, coapte sau în oţet, sfecla roşie este foarte delicioasă şi atunci când se foloseşte în stare crudă pentru salate. Trebuie doar să ştii cum să o asezonezi pentru a-i conferi o aromă plăcută. În plus, consumată în stare crudă, sfecla roşie îşi păstrează toţi nutrienţii intacţi şi va avea numai beneficii pentru sănătate.

Iată cât de benefică este pentru corp şi ce se întâmplă dacă mănânci mai des sfecla roşie:

1. Scade tensiunea arterială, fiind de folos persoanelor hipternsive
Atunci când sucul de sfeclă roşie este ingerat îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, lărgeşte arterele şi permite sângelui să circule mai bine. Potrivit celebrul Dr. Oz, sfecla este cea mai bună sursă de antioxidanţi şi nitraţi naturali, care au rolul de a îmbunătăţi circulaţia sanguină.

Aceşti nitraţi care se regăsesc în mod natural în sfeclă stimulează eliberarea unei molecule (oxidul nitric) care produce efectul de lărgire a arterelor, astfel încât sângele circulă mai uşor şi scade tensiunea arterială. Spre deosebire de nitraţii folosiţi în industria alimentară pentru produsele procesate, aceştia se transformă în nitriţi în timpul digestiei şi nu sunt periculoşi pentru sănătate.

2. Conferă energie
Este bogată în zahăr natural, însă cu foarte puţine calorii, de aceea sfecla roşie consumată cu regularitate sau sucul de sfeclă presat la rece conferă energie şi anduranţă în timpul antrenamentelor sportive.

3. Stimulează buna funcţionare a creierului
Sfecla roşie conţine betaină, o substanţă care este folosită de regulă în tratamentele pentru depresie. De asemenea, datorită conţinutul natural de triptofan ajută la relaxarea sistemului cerebral şi protejarea lui de boli.

4. Curăţă ficatul
Tot datorită betainei, sfecla roşie are un efect detoxifiant asupra ficatului. Această substanţă previne acumularea grăsimilor în ficat.

5. Protejează corpul de boli grave
Consumul de sfecla roşie conferă un efect antioxidant şi antiinflamator în corp, prevenind astfel apariţia unor boli grave.

6. Este cel mai bun remediu pentru constipaţie
Potrivit specialiştilor, o cană cu sfeclă rasă are 4 grame de fibre, iar acest lucru are un efect benefic pentru persoanele care suferă de constipaţie. Consumă sfeclă roşie crudă cu regularitate dacă vrei să scapi de această problemă!

7. Protejează vederea
Datorită conţinutului bogat în vitamina A şi betacaroten, sfecla roşie este benefică pentru sănătatea ochilor. Ea ajută la prevenirea degenerescenţei maculare, o boală oftalmologică desosebit de gravă care este cauza principală a orbiriii în rândul persoanelor peste 55 ani.

8. Previne accidentul vascular cerebral
Lipsa potasiului din corp este principala cauză care favorizează accidentul vascular cerebral. Sfecla roşie este foarte bogată în potasiu şi îmbunătăţeşte funcţiile inimii.

Cum să faci cea mai bună salată de sfeclă roşie crudă

Ca să o consumi în stare crudă şi să o faci mai delicioasă, sfecla roşie merge de minune cu ceapă roşie, oţet balsamic şi mult pătrunjel. Astfel obţii o salată din sfeclă crudă pe care o poţi consuma alături de orice mâncare.

Ai nevoie de sfeclă roşie dată prin răzătoare, pătrunjel verde tocat mărunt, ceapă roşie tocată mărunt, sare, piper, ulei de măsline extravirgin şi oţet balsamic (sau zeamă de lămâie dacă preferi). Se amestecă bine toate ingredientele şi se consumă ca atare sau cu diverse tocăniţe preparate în casă. Astfel te asiguri că vei consuma sfecla roşie în stare crudă măcar de câteva ori pe săptămână.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...