Ce se întâmplă când o ţară intră în incapacitate de plată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grecia a intrat marți în incapacitate de plată față de Fondul Monetar Internațional (FMI) după ce nu a onorat rambursarea unei scadențe de peste 1,5 miliarde de euro, a anunțat instituția de la Washington.

Eventualul eşec al Greciei ar pune în pericol nu doar economia elenă, ci economiile tuturor statelor cu datorii externe mari, care necesită sprijin extern.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Incapacitatea de plată a unui stat nu înseamnă neapărat incapacitatea acelui stat de a plăti pensiile și salariile bugetarilor, ci este o noțiune care se referă în primul rând la incapacitatea acelui stat de a plăti datoriile creditorilor externi și interni.

Prin urmare este vorba de o decizie unilaterală prin care statul respectiv hotărăşte să nu mai plătească deloc datoriile către creditori, să plătească doar o parte sau să amâne plata datoriilor.

Incapacitatea de plată constituie prima etapă înainte de falimentul economic al unei țări.

Alte exemple celebre de ţări care au intrat în incapacitate de plată sunt Argentina şi Brazilia. Cei care suferă sunt creditorii, care sunt nevoiţi să renunţe parţial sau în totalitate la datoria către statul falimentar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...