Ce se face Putin dacă Hillary Clinton ajunge preşedintele Americii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă Hillary Clinton, care l-a comparat la un moment dat pe președintele rus Vladimir Putin cu Adolf Hitler, ar deveni următorul președinte al Americii, relațiile dintre Moscova și Washington nu se vor îmbunătăți, susțin analiștii politici.

Citeşte şi: (VIDEO) Hillary Clinton și-a anunțat candidatura la președinție

Legăturile dintre cele două țări au avut de suferit din cauza faptului că Rusia își dorește să joace un rol mai puternic la nivel global decât îi permit Statele Unite, iar din ce a spus și a făcut până acum Hillary Clinton, care a anunțat că va intra în cursa pentru Casa Albă, situația nu se va remedia dacă aceasta va ajunge președintele Americii, potrivit unei analize Moscow Times.

„Indiferent dacă Hillary Clinton câștigă sau pierde, suntem în mijlocul unui conflict serios. Speranța mea este că acesta va rămâne rece și nu va deveni fierbinte”, a declarat Dmitri Trenin, președintele Centrului Carnegie din Moscova.

Clinton, care ar putea fi primul președinte-femeie al Statelor Unite, a spus în trecut că Rusia ar trebui să fie constrânsă și verificată. La rândul său, Vladimir Putin a precizat în repetate rânduri că SUA încearcă să compromită interesele Rusiei în străinătate și să destabilizeze situația politică din interiorul țării.

În ultimii opt ani de când Hillary Clinton a devenit una dintre cele mai puternice femei din lume, fiind secretar de Stat al SUA în primul mandat al lui Barack Obama, aceasta a fost unul dintre cei mai înverșunați critici ai lui Vladimir Putin.

Citeşte şi: Obama nu o va sprijini „automat” pe Hillary Clinton

Mai recent, în luna februarie, Clinton a declarat că guvernele europene sunt „prea timide” în relația cu liderul rus.

„Teama ei generală este că Putin, dacă nu e controlat și restricționat, va continuă să își extindă influența în zona fostei Uniuni Sovietice. A vorbit chiar despre o stare alarmantă în Estonia și țările baltice. Am fost foarte surprins de acest lucru”, a precizat primarul Londrei, Boris Johnson, pentru CNN, după o discuție la New York cu Hillary Clinton.

Încercările disperate ale lui Clinton de a-i uni pe liderii europeni împotriva lui Putin nu sunt o surpriză, din moment ce Europa e unul dintre cele două instrumente principale ale SUA de a slăbi Rusia, consideră Pavel Zolotariov, directorul adjunct al Institutului pentru Studii Americane și Canadiene din Moscova.

„Cele două instrumente principale ale politicii SUA referitoare la Rusia sunt Europa, care are tendințe de diviziune, și China, care ar putea ajuta Moscova din punct de vedere economic. Oricine va fi lider la Casa Albă va acționa pornind de la aceste două premise”, a menționat Zolotariov.

Citeşte şi: Secretele președinților americani: Cum a reacționat Hillary Clinton când a aflat de relați lui Bill cu Monica Lewinsky

Dispută Putin-Clinton

Unele dintre referirile lui Clinton la Putin au luat o notă personală de-a lungul timpului. La începutul anului 2008, înainte să piardă nominalizarea democraților în favoarea lui Obama, Clinton a declarat, la un eveniment de campanie electorală, că Putin, ca fost agent KGB, „nu are suflet”.

O lună mai târziu, Putin, răspunzând la o întrebare pusă de un jurnalist într-o conferință de presă, a declarat că „un om de stat trebuie să aibă în primul rând cap”.

După mai multe schimburi indirecte de replici între cei doi, Clinton l-a comparat pe Putin cu Hitler în luna martie a anului trecut. Înainte ca Moscova să anexeze Crimeea, când trupele ruse se aflau în peninsulă, Clinton a spus că acțiunile lui Putin seamănă cu demersurile lui Hitler din anii ’30, în încercarea de a ocupa teritorii străine, sub pretextul că acestea sunt necesare pentru a proteja minoritățile germane de acolo.

Citeşte şi: (VIDEO) Cum l-a inspirat Hitler pe Putin în anexarea Crimeei; Un jurnalist ucrainean are dovada

Răspunsul lui Putin nu a întârziat să apară: „Doamna Clinton nu a fost niciodată prea elegantă în declarații. (…) Când oamenii împing limitele, nu o fac pentru că sunt puternici, ci pentru că sunt slabi. Dar poate că slăbiciunea nu este cea mai rea trăsătură la o femeie”.

Reacționând la remarcile lui Putin, Clinton a spus că acesta „nu este primul lider-bărbat care face astfel de comentarii sexiste”.

După numeroase săgeți de la Washington la Moscova și invers, Clinton l-a imitat într-un mod comic pe Putin la un eveniment public, în luna ianuarie.

În context, Trenin a susținut că Hillary Clinton va trebui să demonstreze că poate face față unui lider atât de dificil, dacă va ajunge președintele Americii, adăugând că relațiile dintre cei doi vor fi cu siguranță profesionale și lipsite de incidente.

Citeşte şi: Doar trei personalități în lume l-ar putea influența pe Putin


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...