Ce analize trebuie să facă o femeie la 20, 30, 40 şi 50 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fiecare dintre noi are o rudă sau o cunoştinţă care a primit diagnosticul „cancer”. Se întâmplă, în timp, din cauza fumatului, a expunerii necugetate la soare, a unei alimentaţii departe de recomandările nutriţioniştilor. Contactul cu chimicalele şi radiaţiile în cazul unor meserii, dar şi abuzul de alcool ne aduc mai aproape de verdictul dur, de care putem scăpa dacă reţinem un singur cuvânt „prevenţie”.

Între 20 şi 30 de ani, cele mai frecvente tipuri de cancere sunt tumorile germinale, leucemiile şi melanomul. Astfel, pachetul de analize destinat prevenţiei include o consultaţie de medicină internă, una ginecologică, ecografiile abdominală, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau şi teste de sânge.

„Dacă apare vreo suspiciune de boală malignă, putem completa investigaţiile cu un consult oncologic, dermatologic sau hematologic, o radiografie toracică, o mamografie, o tomografie sau un examen IRM”, afirmă experta Onco Card.

După vârsta de 30 de ani, la femei sunt mai frecvente cancerele de sân, de col şi de piele. Pe lângă investigaţiile din pachetul 20-30 de ani, specialiştii pot recomanda în cazul unei suspiciuni efectuarea markerilor tumorali, a celor hepatici, dar şi un EKG.

„Cu cât înaintăm în vârstă, numărul analizelor care pot pune în evidenţă o eventuală afecţiune malignă creşte. Astfel, între 41 şi 50 de ani, mamografia, consultul gastroenterologic, cel cardiologic şi EKG-ul devin obligatorii şi completează tabloul investigaţiilor de până la această vârstă. În plus, orice suspiciune de boală poate orienta medicul şi pacienta către o ecocardiografie, un test de efort, o endoscopie, o colonoscopie virtuală şi o testare pentru tipul de tulpină de HPV”, recomandă dr. Izabela Condei.

După vârsta de 50 de ani, medicii diagnostichează frecvent la femei cancere de sân, de colon şi de col. Iar pachetul de testări complete care vizează detectarea precoce a acestor afecţiuni cuprinde o consultaţie de medicină internă, una ginecologică, o alta cardiologică, o consultaţie ganstroenterologică, ecografiile abdominală, ginecologică, de tiroidă, de sân, testul Papanicolau, mamografia, colonoscopia virtuală şi un EKG.

În caz de suspiciune, acestora li se pot adăuga alte investigaţii. Specialiştii recomandă ca acestea să se facă în centre oncologice cu experienţă, unde medicii pot vedea orice modificare malignă în stadiu incipient.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...