Cât a cheltuit Rusia pe războiul din Siria; Putin vrea mai mult, dar nu poate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia descoperă aproape în fiecare zi noi amenințări din partea Statele Unite ale Americii, scrie ziarul german Frankfurter Rundschau. Cu două zile înainte, de exemplu, Statul General Statul Major al Armatei Ruse s-a plâns că sistemul de apărare antirachetă al SUA din Europa de Est amenință sateliții de comunicații ai Rusiei, potențialul nuclear și securitatea în ansamblu.

Apoi, Ministerul rus al Apărării zi de zi amenință reprezentanții SUA că amestecul armatei americane sau a coaliției occidentale în lupta pentru Alep ar putea degenera într-un conflict militar ruso-american. De asemenea, Rusia desfăşoară complexele de rachete „Iskander” în regiunea Kaliningrad, iar Duma de Stat declară ostentativ că operațiunea militară din Siria are o durată nedeterminată și cere redeschiderea bazelor militare ruse în Vietnam și Cuba.

Dar strategii ruși au o problemă insurmontabilă – și anume, bugetul militar care practic s-a golit. Kommersant scria recent că Ministerul rus al Finanțelor cere reducerea bugetului apărării cu 6% în următorii 3 ani pentru finanțarea proiectelor naţionale urgente: cum ar fi construirea a șapte stadioane noi pentru Cupa Mondială din 2018, construirea de baraje în nordul Rusiei și modernizarea taberei de copii „Artek” din Crimeea ocupată.

Dacă este să credem cifrele oficiale, armata rusă este mai ieftină comparativ cu cea occidentală. Potrivit RBC, Rusia a cheltuit pe operațiunea din Siria 940 de milioane de dolari într-un an. Pentru comparație, costul operaţiunii coaliției occidentale, care se luptă cu „Statul Islamic” este de 9 miliarde dolari în doi ani.

Expertul militar rus Victor Litovkin explică acest lucru prin faptul că „escadrila rusă în Siria nu este numeroasă, iar combustibilul și rachetele nu sunt mai scumpe decât în timpul exercițiilor militare din Rusia”. În plus, Rusia foloseşte pe larg strategia „covorului de bombe”, cu utilizarea de muniţie din stocurile sovietice, aşa-zisele dumb-bomb.

Totuși, în Siria există şi capitole secrete de cheltuieli, cum ar fi „Unitatea lui Wagner” care, potrivit informațiilor neoficiale, atinge 2,5 mii de militari. Acești mercenari profesioniști sunt foşti soldați, în majoritate ruși, care la vremea lor au sprijinit şi separatiștii din Donbass. Ministerul rus al apărării neagă faptul că ei luptă în Siria, în contrast cu numeroasele declarații ale martorilor și fotografii de pe rețelele sociale. Potrivit unor estimări RBC, costul acestei unităţi este de 90-180 milioane de dolari, dar nu se ştie din ce sursă sunt plătiţi.

Dar Siria nu este singurul război pe care Rusia îl finanţează. Astfel, ea îi susține pe separatiștii din Donbas și nu doar militar, ci și economic. Numai plăţile sociale anuale pentru Donețk și Lugansk sunt estimate de „Moskovski Komsomolets” la aproximativ 10 miliarde de dolari pe an.

Însă confruntarea cu Occidentul „va costa Rusia scump la modul general”. În același timp, situația economică din țară este critică. În 2016, PIB-ul Rusiei este jumătate faţă de anul 2013, ajungând la 1.13 trilioane de dolari, sub cel al Portugaliei.

În acest sens, nimeni nu așteaptă o îmbunătățire a situației economice. Desigur, noul război rece ar putea fi la o scară mai mică decât era înainte, sau Kremlinul va oferi armatei mai mulți bani decât se spune oficial, afirmă Dmitri Lukașov, expert în finanţe. „Ar fi ciudat ca bugetul apărării să fie redus taman acum, când susții că la granița ta mocnește un conflict armat”, a adăugat el.

„De aceea, mult mai probabil că civilii ruşi vor trebui să strângă cureaua în anii care vin”, conchide publicaţia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...