Casa ta: 6 sfaturi ca să scapi de praful din locuinţă. Încearcă-le

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Evită materialele textile foarte pufoase care elimină la fiecare atingere particule foarte fine ce se depun apoi pe toate suprafeţele sau pot fi inhalate.

Pe lângă faptul că este extrem de enervant să ştergi praful des, iar în scurt timp să apară la loc, acesta este şi foarte periculos pentru sănătate, provocând afecţiuni respiratorii sau alergii. Iată câteva reguli de care să ţii cont pentru a reduce semnificativ cantitatea de praf din casa ta:

Evită textilele pufoase
Păturile din materiale pufoase, cu fire lungi, atrag praful ca un magnet şi îl eliberează apoi treptat la fiecare mişcare. De asemenea, unele dintre ele eliberează fibre minuscule, care nu sunt altceva decât particule de parf ce se aştern apoi peste tot prin casă. Evită astfel de textile, iar dacă îţi plac foarte mult şi nu vrei să renunţi la ele, trebuie să ştii că este necesar să le speli destul de des şi, mai ales, să le scuturi în aer liber cel puţin o dată pe săptămână.

Alege un aspirator eficient
Investeşte într-un aspirator de foarte bună calitate, prevăzut cu o serie de filtre care împiedică eliberarea în aer a firelor foarte fine de praf atunci când aspiri.

Este de preferat să optezi pentru cele cu saci de unică folosinţă, care pot fi aruncaţi direct, fără să fii nevoită să scuturi recipientul. De asemenea, pentru a reduce semnificativ praful din locuinţa ta este necesar să aspiri de cel puţin două ori pe săptămână.

Spală filtrele
Chiar dacă aspiratorul tău este deosebit de eficient, pentru ca praful foarte fin să nu fie eliberat înapoi în aerul din locuinţa ta, este necesar să speli filtrele aşa cum este indicat de producător. Citeşte instrucţiunile din manualul tehnic al aparatului şi află care sunt filtrele ce trebuie spălate, dar şi care sunt cele ce trebuie înlocuite la un anumit interval de timp.

Exfoliază-ţi pielea
În mod cu totul surprinzător, o parte din praful din locuinţele noastre este format din… piele moartă. Este vorba despre celulele de piele uscată care se descuamează şi cad, fiind înlocuite apoi de altele noi. Acest proces este continuu de-a lungul vieţii, iar cantitatea de piele moartă care se descuamează pe parcursul unui an este de aproximativ 800 de grame, potrivit sciencefocus.com.

Dacă această informaţie te-a îngrozit, atunci exfolierea este soluţia la îndemână pentru a îndepărta celulele moarte astfel încât să nu devină parte din praful aflat în locuinţa ta. Foloseşte un burete abraziv special sau o perie pentru baie cu ajutorul cărora să-ţi masezi corpul în timpul duşului. În acest fel vei avea şi pielea, dar şi casa mai curate.

Schimbă lenjeria
Pe lenjeria de pat se acumulează treptat mult praf format din fibre textile minuscule sau celule moarte de piele. Pentru că petrecem cel puţin opt ore în fiecare noapte în pat, este de înţeles de ce acest loc se transformă într-o sursă importantă de praf, dar şi de ce este obligatoriu să-l transformăm într-o zonă foarte curată. De aceea este necesar să schimbi lenjeria de pat cel puţin o dată pe săptămână sau să scuturi des, în aer liber, aşternuturile.

Aeriseşte corect
O mare parte din praful care se regăseşte în locuinţele noastre este provenit din exterior. Acesta vine odată cu aerul atunci când laşi ferestrele deschise, în special dacă locuieşti într-o zonă poluată, într-una cu trafic intens sau într-o zonă în care se construieşte. Pentru a reduce semnificativ praful pătruns în locuinţa ta este necesar să aeriseşti timp de câteva minute, cu fereastra larg deschisă, apoi să închizi toate ferestrele. Nu lăsa geamurile întredeschise toată ziua pe timpul verii, pentru că nivelul prafului din casa ta va creşte semnificativ.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...