Călătoreşti în Rusia? Evită lactatele şi carnea la conservă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O zecime din produsele lactate și de 67% din conserve de carne de pe piața rusă sunt falsificate, situația fiind apreciată drept catastrofală de Uniunea Rusă a Industriaşilor şi Antreprenorilor (RSPP), scrie TASS.

„Situația (falsurilor) este catastrofală: 4 milioane de tone de produse lactate falsificate sunt folosite pentru hrana copiilor noștri, mai mult de jumătate din conserve din carne nu conţin carne…”- susţine vice-preşedintele RSPP, Andrei Loţmanov.

Nu este prima dată când în Rusia se bate alarma din cauza falsurilor alimentare. În special, Rosselhoznadzor a anunţat pe 17 decembrie că a descoperit conţinut de ulei de palmier în exces semnificativ în produsele folosite penru prepararea hranei în școli.

Totodată, Ministerul Agriculturii din Rusia a declarat pe 6 decembrie că va solicita introducerea etichetării obligatorii pentru produsele lactate cu adaos de ulei de palmier, pe care producătorii îl folosesc pentru a reduce costul produselor.

„Am declarat în mod deschis război uleiului de palmier în produsele alimentare”, – a declarat ministrul Agriculturii din Rusia, Alexandr Tkachev.

Anterior, ziarul „Vedomosti” a scris că pe fondul embargoului alimentar şi a scăderii consumului, mulți producători de alimente au început să utilizeze în producție materii prime mai ieftine. De exemplu, producătorii de ciocolată au început să înlocuiască masa de cacao cu mai ieftina „pudră de cacao”, iar untul de cacao – cu echivalent de grăsime, cum ar fi ulei de rapiţă sau de palmier.

Uleiul de palmier este acum adăugat peste tot – în cşscaval, iaurt, brânză de vaci – și de multe ori acest fapt este trecut sub tăcere, adaugă Vedomosti.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...