Bombele, dronele şi armele SF care au schimbat faţa războiului în mileniul trei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În primii 15 ani după anul 2000, evoluția tehnologică nu s-a tradus doar în dispozitivele inteligente care ne-au revoluționat viețile și ne-au invadat casele, ci și prin armele letale care au transformat armata.

Nevoile armatei au reprezentat totdeauna unul dintre țelurile dezvoltării tehnologice, amintește Business Insider, care notează că, astăzi, armatele din toată lumea încă testează limitele tehnologiei.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) Piesele de rezistență ale lui Putin; Cum arată cele mai noi arme ale Rusiei

Încă de la începutul mileniului, armele sofisticate din punct de vedere tehnologic s-au dovedit a fi revoluționare. Totul, de la bombele amplasate pe marginea drumului, până la laserele aeriene de multe miliarde de dolari, a transformat metodele convenționale de luptă și a afectat peisajul tehnologic și politic.

Business Insider face o listă a 19 dintre cele mai importante arme ale ultimilor 15 ani.

Bombele masive aflate în dotarea armatei americane
Reprezintă cea mai mare bombă convențională americană, ghidată cu precizie, care are aproape 7 metri lungime și cântărește mai mult de 14 tone, putând distruge chiar buncărele subterane și penetra ziduri de aproape 20 de metri grosime. Primul test realizat cu succes a fost în anul 2007.

Programul antisatelit chinez
În luna ianuarie 2007, China a început o nouă și terifiantă epocă în război. Folosind o rachetă balistică C-19, Armata Eliberării Poporului a distrus un satelit de meteorologie scos din funcțiune, aflat la peste 800 de kilometri deasupra Pământului.

Avionul X-47B
Avionul X-47B, folosit de marină, este o aeronavă de luptă fără pilot, care are potențialul de a schimba complet războiul purtat pe cale aeriană. Drona poate fi alimentată în zbor și poate efectua întoarceri la 360 de grade. Are o viteză de croazieră la jumătatea celei a sunetului și o anvergură a aripilor de 20 de metri, având o rază de acțiune de 3.850 de metri.

Citeşte şi: Țara europeană și membră NATO care nu are o armată și în care polițiștii nu dețin arme

Drona M19 Reaper
Drona a schimbat radical felul în care Statele Unite își îndeplinesc operațiunile militare, fiind lansată prima oară în anul 2001. Aparatul a fost folosit în operațiuni de supraveghere și în atacuri împotriva militanților în locuri din Orientul Mijlociu, din Irak în Somalia și Paksitan. Drona poate transmite imagini cu o plăcuță de înmatriculare la peste 3 kilometri distanță, putând zbura la aproape 18.000 de metri altitudine. De asemenea, poate transporta bombe de aproape 250 de kilograme și rachete aer-sol și aer-aer, putând rămâne în zbor chiar și 36 de ore.

V-22 Osprey
Aparatul aerian poate decola și ateriza vertical ca un elicopter, putând de asemenea să călătorească la viteze apropiate de cele ale unui avion normal. Osprey s-a confruntat însă cu mai multe probleme, inclusiv accidente cu morți, înainte de a fi folosit oficial, în anul 2007. Cele mai recente modele ale aparatului au devenit în prezent absolut indispensabile pentru armată, fiind folosite inclusiv în operațiuni de luptă și salvare în Irak, Afganistan și Libia.

Armele hipersonice
Aceste arme reprezintă cel mai recent teren pe care Statele Unite și China sunt în competiție militară. Niciuna dintre cele două țări n-a dezvoltat un prototip avansat și funcțional de armă hipersonică, ambele armate testându-și propriile versiuni, în luna august 2014.

Aparatele de acest fel pot zbura pe o traiectorie care le face dificil de interceptat pentru sistemele de apărare antirachetă, iar dacă vor deveni vreodată operaționale, pot zbura cu viteze de până la de cinci ori mai mari decât cea a sunetului, iar încărcăturile pot fi lansate pe raze de mii de kilometri.

Citeşte şi: Lukașenko avertizează Moscova: Sunt gata să înarmez jumătate de milion de belaruși

Rachetele Tomahawk lansate de pe mare
Pe 27 ianuarie, marina americană a dus la îndeplinire cu succes un test al unei rachete Tomahawk ghidată, care și-a putut schimba direcția în zbor și lovi o țintă marină aflată în mișcare.

Rachetele THAAD
Rachetele THAAD reprezintă cel mai avansat sistem de gen de pe planetă, care poate distruge rachete aflate în aer, cu o rată de succes de 100 la sută.

Armele aeriene cu laser YAL
Astfel de arme vor reprezenta cel mai probabil o caracteristică obișnuită pe câmpul de război, în viitor. Doar una dintre aceste arme a fost construită până acum, iar programul a fost întrerupt, arma americană fiind testată cu succes în anul 2007.

Sistemul de arme laser
Laws este un laser montat pe vase, care poate „arde” prin țintele inamice în mai puțin de 30 de secunde. Energia folosită pentru un singur tir al acestui sistem armat costă aproximativ un dolar, comparativ cu tradiționalul sistem SM-2 sol-aer, care costa 400.000 de dolari fiecare rachetă.

Citeşte şi: Cel mai mare laser din Europa și al doilea din lume, inaugurat în România

Stuxnet
Stuxnet este un „vierme” informatic, care a afectat serios infrastructura nucleară a Iranului, în anul 2010, încetinind semnificativ eforturile nucleare ale Iranului, crescând totodată presiunea pe Teheran și lăsându-le Statelor Unite și aliaților lor timp prețios pentru a construi opoziția internațională la programul nuclear iranian.

Iron Dome
Sistemul antirachetă Iron Dome poate urmări traiectoria unui proiectil și poate apoi să lanseze un interceptor care detonează racheta la o altitudine sigură, sistemul salvând vieți de ambele părți ale conflictului israelo-palestinian. De când Hezbollah a lansat sute de rachete asupra nordului Israelului, în timpul escaladării ostilităților, din 2006, atacurile cu proiectile au devenit cea mai presantă provocare de securitate a țării.

„Razele de căldură”
China și SUA au dezvoltat „raze de căldură” neletale, care provoacă durere extremă și care pot ajuta la controlul mulțimii. Ideea care stă la baza acestei arme este de a încălzi apa de sub suprafața pielii unei persoane, astfel încât să provoace durere, dar nu și moarte sau răni. Ținta poate fi lovită astfel de la distanțe de până la 120 de metri.

Gloanțe care își pot schimbă direcția în zbor
Gloanțele denumite EXACTO își pot schimba direcția în zbor pentru a se adapta mișcării țintei sau altor factori care ar putea să devieze proiectilul de la cursul său inițial.

Citeşte şi: (VIDEO) Armata americană a creat glonțul „inteligent”, care-și urmărește ținta

Recipientul cu sânge Golden Hour
Chiar dacă nu este o armă, poate influența serios o luptă. A fost dezvoltat de savanții armatei americane în anul 2003, ajutând la păstrarea în viață a soldaților americani, după ce aceștia au suferit răni grave pe câmpul de război. Recipientul termic păstrează globulele roșii la o temperatură care ar împiedica alterarea sângelui donat, în condiții dure precum cele întâlnite în mediul din Irak și Afganistan.

Dispozitivele explozive improvizate
Aceste dispozitive camuflate, deseori ascunse în mașini sau gropi, pot fi detonate folosind telefoanele mobile. De asemenea, pot fi folosite rapid și în secret. În acest fel au murit 3.100 de soldați americani în Irak și Afganistan, ceea ce reprezintă două treimi din totalul deceselor americane.

Vehicule rezistente la mine și protejate la ambuscade
Ca urmare a pagubelor provocate armatei SUA de dispozitivele explozive improvizate ale insurgenților din Irak, în urmă cu un deceniu au fost dezvoltate MRAP, vehicule blindate construite în câteva luni, iar până în anul 2009 peste 21.000 erau deja în funcțiune.

Ochelari cu patru lentile, pentru vedere pe timp de noapte
Fiecare membru al Navy SEAL a primit acești ochelari care valorează 65.000 de dolari, care le oferă soldaților un câmp vizual foarte extins. Din anul 2010, Pentagonul a cheltuit cel puțin 12,5 milioane de dolari pe acești ochelari.

Citeşte şi: (FOTO) 10 ţări care nu deţin o forţă armată

Hovercraft Ghost
Acesta ar putea deveni unul dintre vasele militare ale viitorului, putând fi dotat cu arme asemănătoare cu cele ce pot fi amplasate la bordul unui elicopter de atac.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...