Asia dă în clocot: SUA trimit trupe de comando şi avioane de luptă într-o ţară vecină Chinei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderii militari din Statele Unite au decis să se implice şi mai mult în disputa teritorială din Marea Chinei de Sud luând o decizie care va inflama situaţia deja tensionată dintre Washington şi Beijing.

Trupe de comando şi avioane de luptă vor fi menţinute în bazele militare din Filipine cu scopul de a întări poziţia aliaţilor din Asia de Sud-Est în faţa manifestărilor tot mai agresive ale Chinei din ultimii ani, anunţă Military Times.

Anunţul privind detaşarea unui important număr de personal militar în bazele din Filipine a fost făcut joi de secretarul american al Apărării, Ashton Carter, într-o conferinţă de presă susţinută cu omologul său filipinez, Voltaire Guzman.

Carter a dezvăluit şi că navele militare americane operează deja misiuni de patrulare în Marea Chinei de Sud împreună cu cele ale forţelor navale filipineze.

Este o mişcare la care Statele Unite nu au mai recurs de mulţi ani împreuna cu aliaţii asiatici, dar Carter susţine că misiunile de patrulă „nu reprezintă o provocare la adresa Chinei, ci un mod de calma situaţia în regiune”.

În plus, trupele deja implicate în exerciţiile de luptă Balikatan din Filipine vor staţiona până la sfârşitul acestei luni la baza militară Clark Air, deşi exerciţiul comun americano-filipinez ia sfârşit pe 15 aprilie, urmând ca de luna viitoare mai mulţi soldaţi americani să îi înlocuiască.

Acest lucru înseamnă că, în acest moment, în Filipine sunt detaşaţi 200 de militari americani, printre care şi mulţi membri ai trupelor special aeropurtate, elicoptere de atac Pave Hawk, cinci avioane de vânătoare A-10 şi o aeronavă specială de luptă MC-130H Combat Talon II.

Americanii vor avea acces la cinci baze militare de pe teritoriul filipinez, unde să îşi încartiruiască trupele şi să depoziteze tehnica de luptă.

Ca să îi asigure pe oficialii de la Manila de sprijinul lor, liderii americani au decis să acorde şi un ajutor financiar de 40 de milioane de dolari, care să suplimenteze dotările filipinezilor în materie de servicii de securitate militară, supraveghere şi patrulare navală.

China forţează nota

Reacţia americanilor vine după doi ani de dispute cu Beijingul, Washingtonul reproşând oficialilor chinezi că au recurs la construirea unor insule artificiale în mijlocul Mării Chinei de Sud cu scopul de a militariza zona şi a controla una din cele mai importante rute navale internaţionale.

China ridică pretenţii teritoriale asupra a 80% din Marea Sudului, dar alte cinci state, printre care şi Filipine revendică aceleaşi zone pe care Beijingul a început deja să le militarizeze.

Ultima mişcare în acest sens pare să fie construirea altor insule artificiale pe bancurile de nisip Scarborough, o zonă în care navele de pescuit filipineze obişnuiau să întindă plasele.

Din 2012, navele militare chineze au intervenit pentru a îndepărta orice alt vas din zona bancurilor de nisip, iar dosarul Scarborough a intrat pe rolul Curţii Permanente de Arbitraj, în urma unei plângeri depuse de guvernul de la Manila.

Beijingul susţine că acest tribunal nu are niciun drept în judecarea disputei teritoriale.

Bancurile Scarborough se află la o distanţă de 230 de kilometri de ţărmul filipinez şi la peste 1.000 de kilometri de coasta Chinei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...