Alimente care provoacă stresul: Ce să eviţi şi cu ce să le înlocuieşti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Toată lumea se confruntă cu stresul. Deşi sunt multe moduri sănătoase în care îl poţi combate, printre care şi meditaţia sau activităţile fizice, alimentaţia joacă un rol important în ţinerea stresului sub control.

Când eşti ocupat, agitat sau treci printr-o perioadă aglomerată este indicat să consumi alimente care te energizează – nu să contribui la sporirea cantităţii de hormoni ai stresului. În doze mari, cortizolul şi andrenalina contribuie la tulburarea mai multor aspecte, de la digestie până la somn, scrie CSID.

Adrenalina îţi creşte pulsul, tensiunea şi sporeşte depozitele de energie. Cortizolul, principalul hormon al stresului, creşte nivelul zahărului (glucozei) din sânge, creşte capacitatea de utilizare a glucozei de către creier şi, în egală măsură, creşte disponibilitatea substanţelor menite să repare ţesuturile.

Astfel, îţi este foame mai des şi consumi mai multă mâncare decât ai nevoie de fapt. Adaugă la asta şi capacitatea cortizolului de încuraja depozitarea grăsimilor, lipsa exerciţiilor fizice şi alegerile alimentare nepotrivite – şi obţii reţeta ideală pentru luarea în greutate şi o serie de probleme de sănătate grave mai târziu.

Potrivit CSID, acestea sunt câteva metode de a reduce stresul:

1. Evită băuturile energizante şi cele pe bază de cafea

Cofeina determină şi creşterea în greutate, mai ales dacă este asociată cu un regim alimentar nesănătos. Consumul excesiv de cofeină are acelaşi efect ca şi stresul prelungit.

2. Renunţă la dulciuri şi produse de patiserie

Dulciurile îţi dau energie, dar rezistenţa la insulină şi kilogramele în plus sunt riscuri pe care trebuie să le iei în calcul.

3. Evită alimentele procesate

Alimentele procesate precum carbohidraţii simpli (covrigei, chipsuri) cresc nivelul cortizolului şi afectează starea de dispoziţie. Pentru a digera alimentele procesate, organismul trebuie să-şi folosească propriile vitamine şi minerale, adică să îşi consume rezervele. Alimente rafinate pe care trebuie să le eviţi sunt prăjiturile, biscuiţii, pâinea şi produsele de patiserie.

4. Ai grijă la alcool

După o zi lungă şi stresantă, o bere sau un cocktail par a fi modul perfect de relaxare. De fapt, alcoolul nu este deloc de ajutor deoarece stimulează eliberarea hormonului de stres. Alcoolul are un efect depresiv, ceea ce poate accentua starea de stres. Alcoolul stimulează secreţia de adrenalină, ceea ce duce la apariţia unor probleme precum tensiunea nervoasă, irascibilitatea şi insomnia. Excesul de alcool duce la creşterea depozitelor de grăsime din zona inimii şi slăbeşte funcţia imunitară. De asemenea, alcoolul micşorează capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...