Alegeri parlamentare în Spania

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Astăzi spaniolii vor merge la urne pentru a-şi vota parlamentarii. Un scrutin care nu va pune capăt dominaţiei partidelor tradiţionale, dar care va genera noi alianţe nedorite.

În Spania, ţara unde locuiesc aproximativ 45 de milioane de oameni, au loc astăzi alegeri parlamentare care ar putea schimba fundamental raportul de forţe. Cele doua mari partide care domină în mod tradiţional viaţa politică – conservatorii din PP, aflaţi acum la putere, şi socialiştii din PSOE, ce au guvernat până în 2011 – sunt ameninţaţi de forţe noi: Podemos, o formaţiune de extremă-stânga, şi Ciudadanos, un partid liberal care până în 2014 nu a activat decât în Catalonia. E clar totuşi că popularii premierului Rajoy vor obţine cel mai bun scor electoral – întrebarea e cât de bun faţă de celelalte formaţiuni politice.

Sondajele arată că PP, care la precedentele alegeri a obţinut 45%, ar putea acum să nu depaşească 30% şi sa fie obligat sa guverneze în minoritate. Din această cauză este foarte important cine va ieşi pe urmatoarele locuri. Socialiştii par sa fie şi ei în scădere dupa ce în 2011 au luat doar 29%, şi este foarte plauzibil că ambele partide mari vor obţine scoruri slabe în Catalonia.

Pe de altă parte, Ciudadanos sunt creditaţi în sondaje cu aproape 20% din voturi iar Podemos, cu peste 17%. În aceste condiţii, cel mai probabil rezultat este o coaliţie de dreapta între PP şi Ciudadanos. Dacă dreapta va obţine un scor slab, nu e însa imposibilă nici o coaliţie PSOE-Podemos.

Campania electorală din Spania s-a încheiat vineri, la miezul nopţii, în plin suspans, premierul Rajoy încercând să prevină un cutremur politic care ar putea costa scump formaţiunea sa, Partidul Poporului, şi ar putea face din Podemos noul lider al stângii, transmite AFP.

Popularii şi socialiştii plătesc scump politica de austeritate şi rata în continuare foarte crescută a şomajului – 20% – despre care experţii FMI spun că nu va scădea semnificativ în următorii ani. Mulţi alegători de dreapta au preferat Ciudadanos, condus de Albert Rivera, 36 de ani, care a promis reformarea în profunzime a sistemului de educaţie şi introducerea contractului de muncă unic.

Sondajele arată însă şi o creştere a radicalilor de stânga din Podemos, care s-au ridicat cu ajutorul promisiunilor anti-austeritate, asociindu-se cu Syriza din Grecia. În fruntea lor se află Pablo Iglesias, profesor de stiinte politice în Madrid, care a format în ianuarie 2014 Podemos ca urmare a mişcărilor de stradă împotriva inegalitaţilor şi corupţiei. La ora actuală este al doilea partid din Spania ca număr de membri – 388.0000. La europarlamentarele de anul trecut, însă, Podemos nu a obţinut nici 8% din sufragii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...