Administraţia Trump are o sarcină ingrata: Cine va strânge gunoiul de pe orbita Terrei?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimii opt ani de administraţie Obama, spaţiul cosmic din jurul orbitei terestre s-a congestionat peste măsură, fapt care îi face pe oficialii din Pentagon să îşi regândească strategia spaţială de apărare.

Echipa noului preşedinte american va trebui să pună la punct cooperarea interdepartamentală din cadrul diverselor structuri federale, să stabilească împreună cu partenerii internaţionali un set de norme de comportament în spaţiul cosmic, inclusiv ingrata sarcină de a scăpa de reziduurile care plutesc în jurul planetei, anunţă Defense News.

O criză cosmică

Alături de alte 104 state, printre care şi Rusia şi China, SUA a semnat convenţia prin care se interzice amplasarea armelor de distrugere în masă în spaţiul cosmic, dar această chestiune pare a fi surclasată acum de ameninţarea gunoaielor care plutesc în spaţiu.

Numărul mare de operaţiuni militare desfăşurate în spaţiu de diverse guverne, dar şi apariţia oportunităţilor comerciale pentru operatori privaţi a lăsat în urmă o constelaţie de resturi care plutesc în jurul Pământului, chiar şi pe cele mai frecventate orbite.

Spre exemplu, lansarea unei rachete spaţiale a Chinei în 2007 a lăsat în spaţiu 3.000 de resturi de piese, pe care sateliţii trebuie să le ocolească chiar şi la 10 ani după aceea.

„Trebuie să definim clar ce înseamnă comportament responsabil în spaţiu şi ce nu. Tratatul de neamplasare a armelor de distrugere în spaţiul cosmic şi-a făcut datoria câtă vreme singurii operatori în acest domeniu erau guvernele”, susţine Winston Beauchamp, subsecretar adjunct al Air Force.

Planul actual al americanilor presupune formarea unor grupuri mixte în care să fie cooptaţi şi operatorii comerciali din industria spaţială pentru a stabili normele clare după care se poate opera în spaţiul cosmic.

„Fie că sunt bilaterale, multilaterale sau sub coordonarea ONU, aceste organisme vor trebui să stabilească reguli clare, pentru că poluarea spaţiului cosmic nu ajută pe nimeni”, a mai spus oficialul din Air Force.

Manevre la limită

Gestionarea problemei gunoaielor cosmice este o muncă mult mai complicată decât ar părea la prima vedere.

În acest moment, Centrul de Operaţiuni Spaţiale Comune al Pentagonului este organismul abilitat să urmărească resturile plutitoare din spaţiu şi să comunice datele operatorilor spaţiali guvernamentali şi comerciali poziţia acestora pentru a evita coliziunea sateliţilor cu centura de gunoaie din jurul Terrei.

O propunere de transferare a acestei responsabilităţi către sectorul privat, în speranţa că ar putea gestiona situaţia cu mai puţine costuri, există, dar, în acelaşi timp, Air Force dă semne că va continua investiţiile în monitorizarea gunoaielor din spaţiu, o dovadă în acest sens fiind şi transferul Telescopului de Supraveghere Spaţială de la DARPA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...