Acestea sunt toate datele pe care Windows 10 le află de la tine prin telemetrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încă de când Microsoft a lansat Windows 10, au existat îngrijorări cu privire la confidențialitatea utilizatorilor.

Au existat numeroase încercări de a convinge Microsoft să ofere detalii cu privire la datele pe care le colectează, dar abia în cadrul noului Creators Update avem parte de informații mai precise vizavi de asta. În primul rând, vei avea de-a face cu ecranul de mai jos, unde poți alege ce date sunt preluate, cum ar fi locația, recunoașterea vocală, date de diagnostic, date pentru reclame personalizate și date care să-ți ofere sfaturi și recomandări specifice, conform playtech.ro.

2

Microsoft a făcut un update major și documentației disponibile, pentru a face mai clare lucrurile când vine vorba de datele colectate. Există acum un nivel basic de colectare a datelor, în cadrul căruia sunt preluate informații despre sistem, compatibilitatea cu aplicații, securitate, probleme legate de configurații hardware sau software. Secțiunea de diagnostic basic este compusă dintr-un text de aproximativ 30.000 de cuvinte.

Un extras din acesta poate fi găsit mai jos, fiind vorba despre datele colectate de la procesor, cum ar fi numărul de nuclee, arhitectura procesorului, viteza procesorului în MHz, numele producătorului, numele modelului sau numărul de socket-uri pentru procesor ale sistemului.

1

La nivelul basic, Windows 10 nu pare să colecteze date personale, ci doar date legate de sistem. Când vine vorba de datele colectate la nivelul full, aici avem de-a face și cu informații personale, care i-ar putea pune pe gânduri pe unii utilizatori, arată extremetech.com.

Spre exemplu, browserele Microsoft și Cortana pot înregistra textul căutat în căsuțele specifice, textul selectat pentru căutări cu ajutorul Cortana, textul autocompletat, dacă există o asemenea funcție activată, ID-ul browser-ului, link-urile vizitate sau titlul unei pagini pe care te afli în prezent.

3

Sistemul poate monitoriza și ceea ce se întâmplă local, pe sistem. Astfel, poate detecta ce căutări faci pentru fișiere, câte rezultate primești, ce extensii aveau fișierele cu care ai interacționat, ce fel de fișiere ai deschis și altele.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...