90.000 de mesaje vor fi trimise în această seară către planeta Marte

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe radiotelescoape terestre vor transmite vineri seară 90.000 de mesaje de salut către Marte pentru a aniversa astfel semicentenarul lansării sondei Mariner 4, prima sondă care a ajuns pe orbita Planetei Roșii, informează Reuters.

O companie americană de finanțare a proiectelor din domeniul spațial, denumită Uwingu, a organizat acest proiect pentru a marca împlinirea a 50 de ani de la lansarea sondei Mariner 4 dar și pentru a strânge fonduri pentru alte proiecte.

Inițiativa „Beam Me To Mars” presupune trimiterea de mesaje radio ce conțin numele doritorilor, salutări și fotografii spre Marte, serviciu ce poate fi achiziționat la prețuri ce variază între 5 și 99 de dolari, în funcție de cantitatea de informații trimise spre Planeta Roșie.

La acest proiect participă și actorii Seth Green și George Takei, cel din urmă fiind interpretul personajului Mr. Sulu din celebra serie de televiziune „Star Trek”.

Transmiterea de unde radio spre Marte urmează să înceapă vineri la ora 20:00 GMT. Călătorind cu viteza luminii, aceste mesaje vor ajunge la Marte în 15 minute. Transmisiunea va fi repetată de două ori.

Deși pe Marte nu există niciun receptor pentru aceste mesaje, organizatorii susțin că nu acesta este scopul inițiativei.

Copii ale mesajelor vor fi trimise Congresului american, cartierului general al NASA de la Washington, dar și sediului ONU de la New York, în semn de susținere a continuării programelor de explorare spațială.

„Deși pe Marte nu se află încă nimeni care ar putea primi aceste mesaje, aici pe Pământ oamenii le vor auzi foarte limpede”, conform unui comunicat publicat pe site-ul proiectului de compania Uwingu (numele acestei companii înseamnă „cer” în limba swahili — limba populației bantu din Africa de est).

De la primul survol al planetei Marte realizat de sonda Mariner 4, care a fotografiat în premieră suprafața Planetei Roșii, peste 20 de sonde și module spațiale au vizitat cu succes această planetă. În prezent NASA dispune de trei sonde pe orbita lui Marte și de două rovere robotizate la sol. În plus, Agenția Spațială Europeană (ESA) și India au fiecare câte o sondă pe orbita lui Marte.

Pe termen lung, programul spațial american include și trimiterea primilor oameni pe Planeta Roșie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...