Lumea îmbătrâneşte prea repede; Până în 2030, multe țări vor avea o populație îmbătrânită

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lumea îmbătrânește într-un ritm rapid, iar până în 2030 vor fi 34 de națiuni unde mai mult de 20% din populație va avea peste 65 de ani, potrivit CNN. Populația bătrână a Japoniei este cea mai mare din lume, iar asta scoate la iveală noi oportunități de afaceri. Ultimul trend îl reprezintă dezvoltarea pieței dedicate scutecelor pentru adulți, notează Quartz.

Trei companii de hârtie japoneze și-au extins de anul trecut linia de producție pentru a crea ceea ce numesc, în mod politicos, „produse pentru incontinenta”. Este vorba de scutecele pentru adulți, a căror vânzare este de așteptat să o depășească pe cea de scutece pentru copii, până în 2020, din cauza cererii foarte mari.

Citeşte şi: (INFOGRAFIC) Peste 40 de ani coeficientul îmbătrânirii populației Republicii Moldova va fi de 30%

Potrivit Unicharm, cel mai mare producător japonez de scutece, momentul de vârf a fost atins în 2011, însă piața continuă să se dezvolte cu 6-10% pe an și atrage deja 1,4 miliarde de dolari.

Industria scutecelor pentru adulți este oricum una profitabilă, având în vedere că un astfel de produs se vinde cu până la de 2,5 ori mai mulți bani decât scutecele pentru copii, astfel că și profiturile sunt pe măsură. În plus, există canale de distribuție bine puse la punct pentru spitale și case de bătrâni.

Afacerea rămâne însă una delicată. SCA, din Suedia, cel mai mare producător de produse pentru igienă din lume, a trimis recent câte o mostră de scutece pentru adulți fiecărui suedez de peste 55 de ani. S-a trezit în schimb cu o mulțime de telefoane furioase și reclamații din partea celor care nu au părut deloc fericiți la gândul că ar avea la un moment dat nevoie de un astfel de produs.


Citeşte şi: (STUDIU) Terapia vampirilor: Sângele tânăr ar putea împiedica îmbătrânirea

După Japonia, Germania este țara cu cel mai mare procent al populației de peste 65 de ani, urmată de Italia, Finlanda și Grecia.

2030
Sursa CNN Money

Guvernul german a început în 2012 să lucreze la o „strategie” vizând problema îmbătrânirii populației și gândea atunci introducerea unei taxe asupra veniturilor pentru finanțarea costurilor pe care aceasta le presupune.

Cu un nivel de fecunditate dintre cele mai scăzute din lume și o vârstă medie dintre cele mai ridicate, demografia este considerată o bombă cu ceas pentru Germania, afectând potențialul de creștere și finanțele publice ale țării.

Conform previziunilor demografice, proporția persoanelor cu vârstă de peste 65 de ani va crește de la 20%, în prezent, la 34% în 2060. La această dată, numărul persoanelor cu vârste de 70 de ani va fi dublu față de cel al noilor născuți.

Citeşte şi: (STUDIU) Suplimentele alimentare accelerează îmbătrânirea organismului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...